StoryEditorSałatka na ciepło

Przyprawiona marchewka na ciepło - wyborny dodatek do obiadu!

Jako dodatek do obiadu bardzo często podajemy surówkę z tartej marchwi lub marchewkę z groszkiem. Istnieją jednak inne warianty sałatek z wykorzystaniem tego warzywa. Do zimowych posiłków proponujemy marchewkę z przyprawami na ciepło w marokańskim stylu!

Ile kalorii ma marchewka? 

Marchewka i jabłko to popularne symbole diety. Takie skojarzenie wynika zapewne z faktu, że w 100 g marchwi znajdziemy tylko ok. 40 kcal. Warto jednak pamiętać, że po ugotowaniu ma ona dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinna być podstawą diety odchudzającej. Nie oznacza to jednak, że stara dobra marchewka szkodzi naszemu zdrowiu! Wręcz przeciwnie: zawiera witaminy A, C, B1, B2, B3, B5, B6 i K, a także fosfor, potasa czy magnez. Wspiera pracę oczu, mózgu, układu nerwowego i krwionośnego. Jest tania i smaczna, nadaje się więc jako baza do wielu dań. 

Przeczytaj także: Papryka nadziewana w wersji wege - wypróbuj przepis z kaszą jaglaną!

Przepis na sałatkę z marchewki na ciepło 

Składniki

  • 4 marchewki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, 
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala, 
  • 0,5 łyżeczki cukru, 
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy, 
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki, 
  • sól i pieprz, 
  • olej 

Przygotowanie

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć marchew i podsmaż przez minutę. Następnie wlej wodę, zmniejsz ogień i podduszaj, aż warzywo zmięknie. Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, mieszankę garam masala, cukier i sok z cytryny. Dopraw również solą i pieprzem według uznania. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki albo kolendrę. Wymieszaj i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj na ciepło.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 15:37