StoryEditorObiad bez mięsa

Papryka nadziewana w wersji wege - wypróbuj przepis z kaszą jaglaną!

Warzywa faszerowane najczęściej podaje się z mięsem, ale wegetarianie nie muszą z nich rezygnować. Wystarczy zamienić mięso mielone na ryż lub, jak w tym przypadku, kaszę jaglaną. Jak podać nadziewaną paprykę bez mięsa?

Czym faszerować paprykę? 

Faszerowana papryka może być świetnym pomysłem na obiad z resztek. Do farszu można bowiem użyć tego, co zalega nam w lodówce: pojedynczych warzyw, mięsa - w tym też wcześniej pieczonego – oraz wędliny. Jeżeli stawiamy na opcję mięsną, świetnie sprawdzi się wieprzowina lub drób. Z kolei w wersji wegetariańskiej możemy wybrać ryż, różne typy kaszy bądź inne warzywa. 

Przeczytaj także: Jesteś na diecie keto? Dodaj te przekąski do swojego jadłospisu

Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka? 

Niewłaściwie ugotowana kasza jaglana będzie miała gorzki posmak. Na szczęście można w łatwy sposób tego uniknąć. Najprościej po prostu dokładnie wypłukać kaszę albo zalać ją wodą i odstawić na kilka godzin. Alternatywą jest lekkie podprażenie kaszy na suchej patelni. Należy podgrzewać ją tak długo, aż zacznie wydawać orzechowy zapach, regularnie mieszając, by się nie przypaliła. Kilka minut wystarczy, by pozbyć się goryczy – kasza będzie gotowa do dalszej obróbki. 

Przeczytaj także: Przepis na podlaskie kartacze – zrobisz je z 3 składników

Przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną z kaszą 

Składniki

  • 4 czerwone papryki 
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 2-3 suszone pomidory 
  • 60 g kukurydzy konserwowej 
  • 100 g cukinii 
  • 80 g cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • olej rzepakowy 
  • bazylia, kurkuma, zioła prowansalskie 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Opłucz lub upraż kaszę jaglaną, by pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw. Papryki umyj, odetnij czubki i usuń gniazda nasienne ze środka. Oprósz wnętrza solą i pieprzem. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone pomidory suszone, kukurydzę oraz cukinię - posiekają lub startą na tarce. Podgrzewaj przez 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną oraz przyprawy według uznania. Nakładaj farsz do papryk i przykrywaj je “czapeczkami”. Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 16:37