Spis treści:
- Czy to ostatni moment na sałatkę z własnych ogórków?
- Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie?
- Przepis na mizerię w azjatyckim stylu
Czy to ostatni moment na sałatkę z własnych ogórków?
Choć sezon ogórkowy w Polsce zapowiadał się świetnie, niestety rzeczywistość nie sprostała oczekiwaniom. Dzięki warunkom pogodowym części chorób udało się uniknąć, ale ogórki w ogródkach przydomowych i na plantacjach zaatakowały mączniak rzekomy oraz bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Z tego powodu wiele krzaczków obumarło jeszcze przed końcem wegetacji. Jeżeli w twoim warzywniku ogórki cieszą się pełnym zdrowiem, skorzystaj z tego i przygotuj zaprawy oraz świeże sałatki!
Przeczytaj także: Fatalny sezon dla ogórków! Co szkodzi uprawom?
Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie?
Może się zdarzyć, że ogórki gruntowe są gorzkie i niesmaczne. Jeżeli dodamy je do potrawy, mogą popsuć jej smak. Niestety, mamy niewielki wpływ na to, czy warzywo będzie gorzkie: wynika to z warunków uprawy, głównie dorastania w niskich temperaturach i suszy. Istnieje jednak metoda, by obronić się przed goryczą ogórków w sałatkach. Wystarczy odciąć ciemną końcówkę przed przystąpieniem do dalszej obróbki. To w niej kumuluje się kukurbitacyna, odpowiedzialna za nieprzyjemny smak. Warto także obierać warzywo od jaśniejszej strony, by nie rozprowadzać goryczy po całej roślinie.
Przeczytaj także: Ta sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa! Jak ulepszyć mizerię?
Przepis na mizerię w azjatyckim stylu
Składniki:
- 10 ogórków gruntowych,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- sok z 1 limonki,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki świeżej kolendry,
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlej do naczynia, dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj. Ogórki umyj i obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do naczynia z mlekiem kokosowym, dopraw świeżym koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements