StoryEditorLetnia sałatka

Ta sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa! Jak ulepszyć mizerię?

Klasyczna mizeria gości w polskich domach przez całe lato. Jeżeli chcesz ulepszyć jej smak, a przy okazji dodać jej właściwości zdrowotnych, zajrzyj do tego przepisu! Wystarczy jeden dodatek, by sałatka z ogórków smakowała zupełnie inaczej.

Spis treści:

Mizerna mizeria? Wcale nie! 

Nazwa popularnej letniej sałatki z ogórków i śmietany pochodzi z łaciny. W tym języku słowo “miseria” oznacza nieszczęście i ubóstwo - śladem tego w polszczyźnie jest np. wyraz “mizerny”. Jednak mizeria wcale nie jest mizerna! W lecie stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych, orzeźwia i gasi pragnienie – to dzięki dużej zawartości wody w ogórkach. Jednak zalety mizerii nie kończą się na smaku!

Przeczytaj także: Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada? 

Jakie są właściwości ogórków dla zdrowia? 

Dzięki temu, że mizeria składa się głównie z ogórków, możemy wykorzystać ich potencjał dla zdrowia. Te warzywa są bardzo popularne i często zapominamy, ile dobra się w nich kryje! Ogórki są bogate w żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Warzywa te mają zdolność odkwaszania organizmu, mogą usuwać toksyny i przyspieszać metabolizm. Dodatkowo zawierają łatwo przyswajalny błonnik i mają niski indeks glikemiczny. 

Co dodać do mizerii, by odmienić jej smak? 

Jeżeli masz ochotę poeksperymentować i odmienić smak swojej mizerii, rozważ dodanie do niej nasion kolendry. Mają one specyficzny, korzenno-orzechowo-pomarańczowy smak, który wyniesie sałatkę z ogórków na całkowicie nowy poziom! To jednak nie jedyna ich zaleta. Choć nasiona kolendry wyglądają niepozornie, zawierają olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym, uspokajającym, przeciwlękowym i rozluźniającym. Szczególnie dobry wpływ mają na układ trawienny: pobudzają apetyt, poprawiają pracę jelit, pomagają uporać się z bólami brzucha, wzdęciami czy biegunką. Obniżą także poziom złego cholesterolu. 

Przeczytaj także: Przepis na ciasto drożdżowe z agrestem

Przepis na mizerię z kolendrą 

Składniki

  • 0,5 kg ogórków gruntowych, 
  • 200 ml śmietany 18 proc., 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, 
  • 0,5 łyżeczki cukru, 
  • 2-3 gałązki koperku, 
  • pieprz 

Przygotowanie

Ogórki umyj dokładnie i odetnij końcówki. Jeżeli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Pokrój ogórki w cienke plasterki lub półplasterki. Umieść je w misce, posyp solą i odstaw na około 15 minut, by puściły sok. Odlej płyn, dodaj śmietanę, dopraw cukrem i octem (możesz go zamienić na sok z cytryny) oraz pieprzem do smaku. Posyp kolendrą, dodaj posiekany koperek. Podawaj sałatkę z ogórków wprost z lodówki.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 17:52