StoryEditorPrzetwory z owoców

Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada?

Już niebawem w sadach dojrzeją śliwki mirabelki. Wielu z nas je lekceważy ze względu na kwaskowy smak. To jednak błąd! Z mirabelek można zrobić doskonałe przetwory. Poznaj przepisy!

Spis treści:

Dlaczego nie należy lekceważyć mirabelek? 

Śliwki mirabelki popadły w niełaskę, gdyż nie wszyscy przepadają za ich smakiem. W miastach i miasteczkach często mirabelkami obsadza się skwery, jednak owoce zjadają ptaki. Nie dopuśćmy, by w naszych sadach działo się podobnie! Te drobne owoce, których najwcześniejsze odmiany dojrzeją już w lipcu, mają mnóstwo witamin: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają także liczne minerały, w tym magnez i wapń. Dzięki obecności potasu mirabelki mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi i wspomagać pracę serca. Z kolei zawarty w nich beta-karoten (znajdziemy go najwięcej w żółtych odmianach tych owoców) ma właściwości przeciwutleniające i wspiera układ odpornościowy. Mirabelki zawierają także antyoksydanty i korzystnie działają na stan skóry. 

Przeczytaj także: Oliwki-fałszywki: zrób kiszone mirabelki, które smakują jak oliwki

Kiedy zbierać mirabelki? 

W naszych sadach możemy spotkać różne odmiany mirabelek. Najwcześniejsze owoce dojrzewają pod koniec lipca. Najwięcej odmian owocuje w sierpniu, a niektóre z nich są gotowe do zbioru dopiero na początku września. Wszystko zależy od typu krzewu oraz warunków pogodowych w danym regionie. 

Przeczytaj także: Przepis na botwinkę do słoików: ciesz się nią cały rok!

Jak odróżnić mirabelkę od ałyczy? 

Owoce mirabelki i ałyczy często są ze sobą mylone. Tymczasem różni je kolor, rozmiar i smak. Mirabelki są mniejsze i zwykle ich owoce mają kolor żółty.słodsze od ałyczy i bardziej aromatyczne. Tymczasem owoce ałyczy mają skórkę w różnych odcieniach czerwieni. Ich smak jest bardziej kwaskowy, choć dojrzałe owoce mogą być słodkie i smaczne. 

Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy

Przetwory z mirabelek: przepis na dżem 

Składniki

  • 1 kg mirabelek 
  • 600 g cukru 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

Mirabelki umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj owoce. Umieść je w dużym garnku i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 45-60 minut, aż masa zgęstnieje. Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i pasteryzuj przez 10-15 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na sok z mirabelek do słoików 

Składniki

  • 1 kg mirabelek  
  • 600-700 g cukru 
  • sok z 1 cytryny 
  • woda 

Przygotowanie

Mirabelki umyj, usuń ogonki oraz pestki. Umieść owoce w dużym garnku i zalej je wodą tak, by były zakryte. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie odcedź je i przeciśnij owoce przez czystą ścierkę lub gazę, by uzyskać jak najwięcej soku. Dodaj do płynu cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewaj jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy sok przelej do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Pasteryzuj przez 15 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić mus z mirabelek na zimę? 

Składniki

  • 2 kg mirabelek 
  • 500 g cukru 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

Mirabelki umyj i wypestkuj, usuń ogonki. Umieść owoce w garnku z grubym dnem i dodaj sok z cytryny. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzyj je przez sitko lub zblenduj. Umieść ponownie w garnku, wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu kolejne 30-40 minut, aż mus uzyska wymaganą konsystencję. Przekładaj go do czystych i wyparzonych słoików, pasteryzuj 15 minut w gorącej wodzie.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. październik 2024 00:30