Spis treści:
- Dlaczego nie należy lekceważyć mirabelek?
- Kiedy zbierać mirabelki?
- Jak odróżnić mirabelkę od ałyczy?
- Przetwory z mirabelek: przepis na dżem
- Przepis na sok z mirabelek do słoików
- Jak zrobić mus z mirabelek na zimę?
Dlaczego nie należy lekceważyć mirabelek?
Śliwki mirabelki popadły w niełaskę, gdyż nie wszyscy przepadają za ich smakiem. W miastach i miasteczkach często mirabelkami obsadza się skwery, jednak owoce zjadają ptaki. Nie dopuśćmy, by w naszych sadach działo się podobnie! Te drobne owoce, których najwcześniejsze odmiany dojrzeją już w lipcu, mają mnóstwo witamin: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają także liczne minerały, w tym magnez i wapń. Dzięki obecności potasu mirabelki mogą pomóc w regulacji ciśnienia krwi i wspomagać pracę serca. Z kolei zawarty w nich beta-karoten (znajdziemy go najwięcej w żółtych odmianach tych owoców) ma właściwości przeciwutleniające i wspiera układ odpornościowy. Mirabelki zawierają także antyoksydanty i korzystnie działają na stan skóry.
Przeczytaj także: Oliwki-fałszywki: zrób kiszone mirabelki, które smakują jak oliwki
Kiedy zbierać mirabelki?
W naszych sadach możemy spotkać różne odmiany mirabelek. Najwcześniejsze owoce dojrzewają pod koniec lipca. Najwięcej odmian owocuje w sierpniu, a niektóre z nich są gotowe do zbioru dopiero na początku września. Wszystko zależy od typu krzewu oraz warunków pogodowych w danym regionie.
Przeczytaj także: Przepis na botwinkę do słoików: ciesz się nią cały rok!
Jak odróżnić mirabelkę od ałyczy?
Owoce mirabelki i ałyczy często są ze sobą mylone. Tymczasem różni je kolor, rozmiar i smak. Mirabelki są mniejsze i zwykle ich owoce mają kolor żółty. Są słodsze od ałyczy i bardziej aromatyczne. Tymczasem owoce ałyczy mają skórkę w różnych odcieniach czerwieni. Ich smak jest bardziej kwaskowy, choć dojrzałe owoce mogą być słodkie i smaczne.
Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy
Przetwory z mirabelek: przepis na dżem
Składniki:
- 1 kg mirabelek
- 600 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mirabelki umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj owoce. Umieść je w dużym garnku i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 45-60 minut, aż masa zgęstnieje. Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, zakręć je dokładnie i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Przepis na sok z mirabelek do słoików
Składniki:
- 1 kg mirabelek
- 600-700 g cukru
- sok z 1 cytryny
- woda
Przygotowanie:
Mirabelki umyj, usuń ogonki oraz pestki. Umieść owoce w dużym garnku i zalej je wodą tak, by były zakryte. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie odcedź je i przeciśnij owoce przez czystą ścierkę lub gazę, by uzyskać jak najwięcej soku. Dodaj do płynu cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewaj jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy sok przelej do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Pasteryzuj przez 15 minut.
Jak zrobić mus z mirabelek na zimę?
Składniki:
- 2 kg mirabelek
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mirabelki umyj i wypestkuj, usuń ogonki. Umieść owoce w garnku z grubym dnem i dodaj sok z cytryny. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzyj je przez sitko lub zblenduj. Umieść ponownie w garnku, wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu kolejne 30-40 minut, aż mus uzyska wymaganą konsystencję. Przekładaj go do czystych i wyparzonych słoików, pasteryzuj 15 minut w gorącej wodzie.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements