Spis treści:
- Przepis na sok wiśniowy do butelek
- Jak zrobić sok z czereśni na zimę?
- Przepis na sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Przepis na sok wiśniowy do butelek
Składniki:
- 1 kg wiśni bez pestek
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Umyj wiśnie i usuń z nich pestki. Umieść owoce w garnku z grubym dnem i zasyp je cukrem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około 3-4 godziny. Następnie podgrzej zawartość garnka na niedużym ogniu przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Umyj i wyparz butelki, do jeszcze ciepłych przelewaj sok. Zakręć i zapasteryzuj we wrzątku przez 20 minut.
Przeczytaj także: Z malin, wiśni, porzeczek: jak zrobić domowy ocet i do czego go użyć?
Jak zrobić sok z czereśni na zimę?
Składniki:
- 1,5 kg czereśni bez pestek
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Czereśnie umyj i wydryluj. Umieść w garnku, zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie odciśnij owoce. Dodaj sok z cytryny i zagotuj na niedużym ogniu. Wlej do czystych i wyparzonych słoików lub butelek. Pasteryzuj przez 10 minut.
Przeczytaj także: Ile kosztują polskie czereśnie? Jak uniknąć robaczywych owoców?
Przepis na sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
700 ml wody
Przygotowanie:
Porzeczki umyj i oczyść, usuwając ogonki. Umieść je w garnku o grubym dnie i zalej wodą tak, by owoce były przykryte. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając regularnie. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie odcedź owoce przez sito lub za pomocą pieluchy albo bawełnianej ścierki. Do soku dodaj cukier i ponownie zagotuj na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowy sok wlej do czystych, wyparzonych butelek. Pasteryzuj przez 10-15 minut.
Przeczytaj także: Pieczony sernik z czarną porzeczką: zrób go, a nie zechcesz innego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements