StoryEditorPrzetwory na zimę

Przepis na botwinkę do słoików: ciesz się nią cały rok!

Zupa z botwinki to smak wiosny. Gdy dni staną się krótkie i chłodne, wielu z nas będzie za nią tęsknić. Jest na to rada! Już dziś przygotuj botwinkę w słoikach i dzięki wekom korzystaj z niej cały rok!

Spis treści:

Kiedy jest sezon na botwinkę? 

Sezon na botwinkę w zależności od warunków pogodowych może się w Polsce zaczynać już pod koniec kwietnia i trwać niemal do końca czerwca. W tym okresie młodych buraczków jest dużo i są w dobrej cenie. Warto z tego skorzystać i zrobić zapasy na zimę - to właśnie teraz botwinka jest najsmaczniejsza i zawiera najwięcej składników odżywczych.

Przeczytaj także: Szczelne słoiki przez cały rok? Poznaj 4 sposoby na wekowanie! 

Jakie zalety dla zdrowia ma botwinka? 

Zalet smakowych botwinki nie trzeba nikomu przedstawiać - znamy je doskonale! Nie każdy jednak wie, że botwinka, podobnie jak wiele innych nowalijek, to prawdziwa bomba zdrowotna. Zawiera sporo witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w żelazo, magnez i kwas foliowy. Znajdziemy w niej luteinę, która korzystnie działa na oczy – warto, by sięgnęły po nią osoby, które dużo pracują przy komputerze. Regularne jedzenie botwinki pomoże także uregulować ciśnienie krwi i cholesterol. Tę nowalijkę powinny uwzględnić w diecie także osoby, które zmagają się z problemami jelitowymi, bowiem poprawia ona pracę układu trawiennego. 

Przeczytaj także: Jak zrobić przetwory z rabarbaru na zimę? Podajemy 3 sprawdzone przepisy!

Przepis na botwinkę w słoikach 

Składniki

  • 4 duże pęczki botwinki, 
  • 1 duży pęczek koperku, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 2,5 litra wody, 
  • 2,5 łyżki soli, 
  • 2,5 łyżki cukru, 
  • 6 łyżek octu 10 proc. 

Przygotowanie

Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyj. Liście oraz łodygi pokrój. Buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek umyj i posiekaj. Przygotuj zalewę: umieść w garnku wodę, sól, cukier i ocet. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. W tym czasie do czystych, wyparzonych słoików nałóż po 2-3 łyżki startych buraczków. Dopełnij liśćmi oraz łodygami botwinki, posyp koperkiem i dodaj po 1-2 ząbki czosnku. Pamiętaj, by zostawić od góry nieco miejsca. Zalej botwinkę przestudzoną zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 20 minut. 

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. lipiec 2024 08:27