StoryEditorCiasto z agrestem

Przepis na ciasto drożdżowe z agrestem

Spacerując po ogrodzie, z pewnością zbierzesz już sporo dojrzałych owoców agrestu! Wybierz swoją ulubioną odmianę i przygotuj to tradycyjne ciasto drożdżowe z agrestem. Znika w mig!

Spis treści:

Dlaczego warto jeść agrest? 

Krzewy agrestu coraz rzadziej spotyka się w sadach. Zdaje się, że boom na te owoce już minął, choć wciąż kupimy je z łatwością na bazarkach. Nie warto, by agrest popadł w zapomnienie, gdyż jest on bardzo zdrowy! Zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność. Ta witamina ma też właściwości przeciwutleniające. Te owoce są również bogate w witaminę A oraz błonnik, potas i mangan. Z pewnością kawałek agrestowego ciasta nie zaszkodzi nikomu! 

Przeczytaj także: Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada?

Przepis na ciasto drożdżowe z agrestem 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej  
  • 25 g świeżych drożdży  
  • 250 ml ciepłego mleka  
  • 150 g cukru  
  • 100 g masła  
  • 2 jajka  
  • szczypta soli  
  • 400 g agrestu 

kruszonka

  • 100 g mąki pszennej  
  • 50 g cukru  
  • 75 g zimnego masła 

Przygotowanie

Agrest opłucz i usuń ewentualne ogonki. Przygotuj zaczyn: drożdże wkrusz do kubeczka, zalej ciepłym mlekiem i wsyp łyżkę cukru. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej zaczyn do miski, wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj roztopione i ostudzone masło, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, by podwoiło objętość. 

Przeczytaj także: Sezon na domowe soki z owoców: wiśniowy, porzeczkowy, czereśniowy

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób, po czym przełóż je na formę do pieczenia. Po wierzchu posyp agrestem - jeżeli owoce są wyjątkowo kwaśne, możesz wcześniej obtoczyć je lekko w cukrze. 

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zimne masło. Palcami zagnieć kruszonkę. Posyp nią gotowe ciasto i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz przez około 40 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. październik 2024 16:17