Przepis na burgera z bakłażanem dla wegetarian
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 bułki do burgerów
- 1 pomidor
- 1 sałata rzymska
- 1 cebula czerwona
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry. Posól z obu stron i odłóż na sitko na 10-15 minut, sól wyciągnie goryczkę. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem, w osobnej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, sól, pieprz i paprykę. Obtaczaj plastry bakłażana w jajku i panieruj je w bułce z dodatkami. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ustaw średni ogień i smaż kotlety z bakłażanów z obu stron, aż się zazłocą. Odkładaj na ręcznik papierowy.
Przeczytaj także: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić?
Dojrzałe awokado obierz ze skórki i umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki oraz posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie. Bułki do burgerów przetnij wzdłuż i podsmaż obie strony na patelni. Posmaruj spód pastą z awokado, połóż liść sałaty, następnie usmażonego bakłażana, plastry pomidora i pokrojoną cebulę. Przykryj górą bułki. Podawaj z sałatką lub frytkami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements