Pomidory można jeść codziennie. To bomba witaminowa. Zawierają spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Jedząc je, dostarczysz organizmowi witaminę E i te z grupy B. Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, stąd taka popularność przetworów pomidorowych, jak sosy, koncentraty, soki. Dania z pomidorów to hity kulinarne.
Kto nie lubi zupy pomidorowej, sosu do spaghetti czy lecza? A jakie są właściwości likopenu? Przede wszystkim wykazuje on niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku prostaty, raka jelita grubego, jajników, czy nawet raka wątroby.
Pomidory są wybierane także przez osoby dbające o sylwetkę, są najpowszechniej stosowane we wszelkich dietach odchudzających. Dostarczają małej ilości kalorii, w 100 g pomidorów jest tylko 18 kcal!
Najlepszy krem ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- jedna marchewka
- 6 dużych pomidorów, np. malinowych
- 700 ml bulionu z warzyw (wege) lub z kostki rosołowej z dobrym składem
- sól morska
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pęczek bazylii
- tarty parmezanem lub kawałki mozzarelli
- opcjonalnie 30 ml śmietanki kremowej 30% lub 18% (do zup) lub śmietanki wegańskiej
Wykonanie:
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Smaż, mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 4 minuty. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i paprykę. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając. Sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka z warzywami. Smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie wlej gorący bulion, zagotuj całość. Dopraw według uznania solą, pieprzem, cukrem, oregano i gotuj przez kwadrans aż warzywa zmiękną. Dodaj połowę bazylii i zmiksuj zupę blenderem. Zahartuj śmietanę (wlej kilka łyżek zupy i zmieszaj je z kremówką) i przelej mieszankę do garnka. Zupę podawaj z tartym parmezanem lub kawałkami mozzarelli, i oczywiście z listkami bazylii.
Smacznego!
Angelika Drygas
fot. envato elements