Jak zrobić chrupiące gofry?
Dobry przepis na gofry to ważna sprawa, jednak jeżeli chcemy otrzymać wafle niczym z nadmorskiej budki, jeszcze ważniejszy jest odpowiedni sprzęt. Nawet najlepiej zrobione ciasto nie upiecze się odpowiednio w gofrownicy o małej mocy. Takie urządzenie powinno mieć co najmniej 1000-1200 W, by gofry wychodziły dopieczone i chrupiące. Więcej na temat wyboru domowej gofrownicy przeczytasz w naszym artykule: Sekret gofrów jak znad morza: idealna gofrownica. Jaką wybrać do domu?
Sekrety idealnych gofrów. Co warto wiedzieć?
Osoby, które często robią gofry w domu, doskonale wiedzą, że wystarczy kilka prostych trików, by wafle smakowały jeszcze lepiej. Przede wszystkim, do smażenia gofrów dobrze się zawczasu przygotować i wcześniej wyjąć jajka z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Wówczas piana, którą z nich otrzymamy, będzie lepsza. Odpowiednie ubicie białek to sekret idealnych gofrów! Należy wmieszać pianę do masy na samym końcu, by stała się lekka i puszysta.
Podczas smażenia gofrów nie można otwierać gofrownicy. O tym, że wafle można wyjąć, poinformują nas kontrolki na urządzeniu. Jeśli ich nie ma, należy samemu pilnować czasu pieczenia. Gdy gofry będą gotowe, trzeba je wyjąć na kratkę. Dzięki temu zawarta w nich wilgoć odparuje i wafle nie zrobią się od razu miękkie i gumowate.
Prosty przepis na doskonałe gofry
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 100 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Do żółtek dodaj mleko, wodę i olej oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Białka z cukrem i solą ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy z żółtek i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż przez kilka minut. Wyjmuj na kratkę. Podawaj z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, syropem, kremem itd.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements