StoryEditorDomowe gofry

Nie chcesz kupować gofrów za 25 zł? Zrób je samodzielnie! Przepis jest prosty

Jak każdego lata internet jest zalany zdjęciami “paragonów grozy” znad polskiego morza. Na liście produktów, za które nad Bałtykiem płaci się jak za złoto, znalazły się między innymi gofry. Tymczasem zrobienie ich w domu jest banalnie proste i tanie! Za równowartość wafla znad morza przygotujesz ich całą furę. Jak to zrobić?

Jak zrobić chrupiące gofry? 

Dobry przepis na gofry to ważna sprawa, jednak jeżeli chcemy otrzymać wafle niczym z nadmorskiej budki, jeszcze ważniejszy jest odpowiedni sprzęt. Nawet najlepiej zrobione ciasto nie upiecze się odpowiednio w gofrownicy o małej mocy. Takie urządzenie powinno mieć co najmniej 1000-1200 W, by gofry wychodziły dopieczone i chrupiące. Więcej na temat wyboru domowej gofrownicy przeczytasz w naszym artykule: Sekret gofrów jak znad morza: idealna gofrownica. Jaką wybrać do domu? 

Sekrety idealnych gofrów. Co warto wiedzieć? 

Osoby, które często robią gofry w domu, doskonale wiedzą, że wystarczy kilka prostych trików, by wafle smakowały jeszcze lepiej. Przede wszystkim, do smażenia gofrów dobrze się zawczasu przygotować i wcześniej wyjąć jajka z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Wówczas piana, którą z nich otrzymamy, będzie lepsza. Odpowiednie ubicie białek to sekret idealnych gofrów! Należy wmieszać pianę do masy na samym końcu, by stała się lekka i puszysta

Podczas smażenia gofrów nie można otwierać gofrownicy. O tym, że wafle można wyjąć, poinformują nas kontrolki na urządzeniu. Jeśli ich nie ma, należy samemu pilnować czasu pieczenia. Gdy gofry będą gotowe, trzeba je wyjąć na kratkę. Dzięki temu zawarta w nich wilgoć odparuje i wafle nie zrobią się od razu miękkie i gumowate. 

Prosty przepis na doskonałe gofry 

Składniki

  • 2 jajka 
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody 
  • 100 ml oleju 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Do żółtek dodaj mleko, wodę i olej oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Białka z cukrem i solą ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy z żółtek i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Ciasto wylewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż przez kilka minut. Wyjmuj na kratkę. Podawaj z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, syropem, kremem itd.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 00:46