Zalety soczewicy dla zdrowia
Weganom i wegetarianom nie trzeba przedstawiać soczewicy, jednak osoby na diecie mięsnej stosunkowo rzadko sięgają po ten składnik. Warto to zmienić, gdyż soczewica ma dobry wpływ na zdrowie! Przede wszystkim, jest wypełniona po brzegi białkiem - w 100 g czerwonej soczewicy jest go prawie tyle co w mięsie. Nie brak w niej też węglowodanów, które dodają energii, ale nie doprowadzają do skoków insuliny, zatem dania z tymi strączkami sprawdzą się w diecie osób z insulinoopornością. W soczewicy znajdziemy także kwas foliowy, potas, błonnik, witaminy C, B6, A, K, ryboflawinę i fosfor. Imponująca lista jak na tak niepozorną roślinę!
Przeczytaj także: TOP 5 najlepszych rozgrzewających zup na jesień i zimę
Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicą i morelą
Składniki:
- 350 g czerwonej soczewicy,
- 100 g suszonych moreli,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- kawałek świeżego imbiru,
- puszka krojonych pomidorów albo trzy świeże pomidory,
- 1 i 1/2 l bulionu,
- świeża papryczka chilli,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zagotuj bulion, wsyp do niego opłukaną soczewicę. Morele pokrój na paski i dodaj do soczewicy. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na oleju, dołóż do gotującej się soczewicy. Dodaj resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.
Gdy soczewica będzie miękka, dodaj starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Dopraw do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokrój na cieniutkie plasterki. Zupę podawaj z plastrami chilli, posiekaną natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.
Przepis ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym.
fot. TPR