StoryEditorRozgrzewający obiad

Nietypowe danie na jesień: zupa z soczewicy i moreli

Gdy za oknem szaro i zimno, w kuchni postaw na rozgrzewające i sycące dania. Zadbaj, by dostarczyły organizmowi witamin i składników odżywczych, które pomogą budować odporność i ochronią przed przeziębieniem. Co spełnia te warunki? Nasza zupa z soczewicy z morelą! Jak ją zrobić?

Zalety soczewicy dla zdrowia

Weganom i wegetarianom nie trzeba przedstawiać soczewicy, jednak osoby na diecie mięsnej stosunkowo rzadko sięgają po ten składnik. Warto to zmienić, gdyż soczewica ma dobry wpływ na zdrowie! Przede wszystkim, jest wypełniona po brzegi białkiem - w 100 g czerwonej soczewicy jest go prawie tyle co w mięsie. Nie brak w niej też węglowodanów, które dodają energii, ale nie doprowadzają do skoków insuliny, zatem dania z tymi strączkami sprawdzą się w diecie osób z insulinoopornością. W soczewicy znajdziemy także kwas foliowy, potas, błonnik, witaminy  C, B6, A, K, ryboflawinę i fosfor. Imponująca lista jak na tak niepozorną roślinę!

Przeczytaj także: TOP 5 najlepszych rozgrzewających zup na jesień i zimę

Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicą i morelą

Składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • puszka krojonych pomidorów albo trzy świeże pomidory,
  • 1 i 1/2 l bulionu,
  • świeża papryczka chilli,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zagotuj bulion, wsyp do niego opłukaną soczewicę. Morele pokrój na paski i dodaj do soczewicy. Cebulę posiekaj w kostkę, czos­nek przeciśnij przez praskę, zeszklij na oleju, dołóż do gotującej się soczewicy. Dodaj resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.

Gdy soczewica będzie miękka, dodaj starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Dopraw do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokrój na cieniutkie plasterki. Zupę podawaj z plastrami chilli, posiekaną natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.

image
FOTO:

 

Przepis ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym.

fot. TPR

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 08:59