Napoje mogą wydobyć z dań ich wyrazisty charakter lub wprost przeciwnie zepsuć cały efekt. Warto poznać kilka ważnych reguł komponowania menu.
Napoje do grilla
Rodzaj alkoholu powinien być dopasowany do serwowanej potrawy. Jednym z polecanych alkoholi do grillowych stylizacji kulinarnych jest… wino! Wpływa ono pozytywnie na trawienie i może podkreślić smak przygotowywanych dań. Pasuje i do ryb, i do mięsa.
Drób: białe wino wytrawne, np. Chardonnay.
Karkówka, żeberka – wytrawne wino czerwone z lekką kwaskową nutą, np. Bordeaux, toskańskie Chianti.
Grillowana wołowina – wina czerwone z większą dawką taniny, np. Bordeaux, Rioja.
Ryby – białe wino wytrawne, do ryb słodkowowdnych – Riesling.
Warzywa z grilla – Riesling, Sauvignon Blanc, wytrawne wina różowe.
Owoce z grilla – półwytrawny Riesling, Muscat,
Uwaga! Do grilla podajemy wino wcześniej schłodzone.
Piwo do grilla
Najpopularniejsze są jednak piwa, zwłaszcza jasne, które mają lekką goryczkę. Są polecane do grillowanych potraw, ponieważ są lekkie i neutralne. Pasują do boczku, kiełbasek, czy kaszanki.
Kolorowe drinki na grillowanie
Aby przygotować drinki na grilla, nie trzeba profesjonalnego sprzętu. Wystarczą długie łyżeczki, do kruszenia lodu zwykły ręczny blender, zamiast shakera można zastosować słoik z zakrętką.
Mojito (swiatbarmana.pl)
Składniki:
- 60 ml białego rumu,
- 6-8 listków mięty,
- 3/4 limonki,
- 3 łyżeczki białego cukru,
- woda mineralna gazowana,
- kruszony lód.
Przygotowanie:
Kroimy limonkę w plasterki, wrzucamy do szklanki i dodajemy cukier. Naciskamy na nią aż wypuści sok (unikamy miażdżenia skórki). Listki mięty ściskamy delikatnie w dłoni, aby uwolnić aromat, wrzucamy do szklanki i mieszamy delikatnie z cukrem i z limonką. Wypełniamy szklankę kruszonym lodem do połowy i mieszamy. Dodajemy rum, mieszamy i uzupełniamy drink, dodając odrobinę wody gazowanej. Dopełniamy szklankę pokruszonym lodem. Dekorujemy gałązką mięty i plasterkiem limonki.
Truskawkowa Margarita (mojbar.pl)
Składniki:
- 40 ml srebrnej tequili,
- 40 ml purée z truskawek,
- 20 ml soku z limonki,
- 20 ml syropu cukrowego,
Przygotowanie:
Kieliszek chłodzimy, wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki. Purée z truskawek to nic innego jak zmielone truskawki (1/3 szklanki)). Wszystkie składniki wlewamy do shakera lub słoika i uzupełniamy lodem. Dokładnie wstrząsamy przez ok. 15 sekund! Za pomocą sitka odcedzamy zawartość do schłodzonego kieliszka. Rant dekorujemy truskawką.
Cuba Libre
Składniki:
- 40 ml jasnego rumu,
- pół limonki,
- 100 ml napoju typu cola.
Przygotowanie: do szklanki wypełnionej lodem wlewamy rum, sok z limonki i dopełniamy całość napojem typu cola.
Co zamiast alkoholu?
Do wyboru pozostają piwa i wina bezalkoholowe, wody smakowe, lemoniada, herbata mrożona.
Bezalkoholowy drink Mojito
Składniki:
- napój gazowany limonkowo-cytrynowy,
- 102 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 6 listków świeżej mięty,
- woda gazowana,
- lód.
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy pokrojoną limonkę, wsypujemy cukier i ugniatamy widelcem. Następnie dodajemy kilka listków mięty i kostek lodu. Wlewamy wodę gazowaną i napój (mniej więcej po tyle samo) i mieszamy. Na koniec dodajemy nieco lodu, dekorujemy miętą i plasterkiem limonki.
Angelika Drygas
fot. envato elements