Jakie zalety ma kiszona kapusta?
Przysłowie mówi, że "kiszona kapusta sama idzie w usta". I nic w tym dziwnego, bo jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa! Jak większość kiszonek, ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy oraz trawienny. Zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu pomoże przy przeziębieniach. Stymuluje trawienie, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz serca, a według niektórych badań może nawet zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów! Do tego jest niezastąpiona po szczególnie udanym przyjęciu, bo sok z niej doskonale nawadnia i działa niczym napój izotoniczny. Sporo, jak na tak niepozorny przysmak, prawda?
Przeczytaj także: Prosty przepis na tradycyjną domową kapustę kiszoną
Przepis na zapiekankę z kapusty kiszonej i ziemniaków
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 1 łyżka nasion kminku,
- 400 g ziemniaków,
- 1 pęczek koperku,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pęczek szczypiorku,
- kilka kiełbasek wieprzowych,
- oliwa,
- 3 łyżki musztardy dijon,
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę wypłukaj i obgotuj, odcedź i odciśnij sok. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj posiekaną kapustę i duś z dodatkiem kminku. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar soku. Dodaj jajka, mąkę, posiekane szczypiorek i koperek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki przenieś na natłuszczoną foremkę. Ułóż na nich podsmażoną kapustę i kiełbaski. Zapiekaj około 45 minut w temperaturze 180°C. Posyp resztą posiekanego koperku i podawaj z musztardą.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy 51/2023
fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy