StoryEditorKuchnia sezonowa

Pomysł na wrześniowy obiad: pierogi z kurkami

Kurki to jedne z najwcześniejszych grzybów. Są bardzo lubiane, ponieważ można je przetworzyć w dowolny sposób i pasują do wielu dań. Warto po nie sięgnąć i przygotować sezonowy obiad. Pierogi z kurkami z pewnością zachwycą każdego. Jak je zrobić?

Czy kurki są zdrowe? 

Kurki, czyli właściwie pieprzniki jadalne, pojawiają się w lasach pomiędzy czerwcem a październikiem. Początek września to moment, w którym przy sprzyjających warunkach pogodowych jest ich naprawdę dużo! Warto to wykorzystać, gdyż kurki są wartościowymi grzybami. Zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Znajdziemy w nich też minerały i składniki odżywcze, w tym wapń, żelazo, potas, nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, beta-karoten. Co ciekawe, te grzyby mają właściwości antybakteryjne - zwalczają między innymi gronkowca złocistego. 

Kto nie może jeść kurek? 

Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na kurkową rozpustę. Kurki, jak wiele innych grzybów, są ciężkostrawne. W ich ściankach komórkowych znajdziemy chitynę, która utrudnia trawienie. Z tego powodu kurek nie powinny jeść dzieci poniżej 7 roku życia, osoby starsze oraz osoby mające problemy z układem trawiennym, szczególnie z wątrobą. 

Przepis na pierogi z kurkami 

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka masła 
  • 200 ml gorącej wody 
  • 750 g kurek 
  • 2 duże cebule 
  • 1 łyżka oleju/masła 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Kurki dokładnie oczyść (poradnik czyszczenia kurek znajdziesz w przepisie na cukinię faszerowaną kurkami) i pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj kurki i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw, by farsz wystygł. 

Zagnieć ciasto na pierogi: na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajko. W gorącej wodzie rozpuść łyżeczkę masła i wlej do mąki. Zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 15-20 minut, by odpoczęło. 

Ciasto rozwałkuj cienko, za pomocą szklanki wykrawaj z niego kółka. Na każde kółko z ciasta nakładaj łyżeczkę farszu kurkowego. Sklej dokładnie. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawaj polane masłem z podsmażoną cebulką.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 15:28