Czy kurki są zdrowe?
Kurki, czyli właściwie pieprzniki jadalne, pojawiają się w lasach pomiędzy czerwcem a październikiem. Początek września to moment, w którym przy sprzyjających warunkach pogodowych jest ich naprawdę dużo! Warto to wykorzystać, gdyż kurki są wartościowymi grzybami. Zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Znajdziemy w nich też minerały i składniki odżywcze, w tym wapń, żelazo, potas, nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, beta-karoten. Co ciekawe, te grzyby mają właściwości antybakteryjne - zwalczają między innymi gronkowca złocistego.
Kto nie może jeść kurek?
Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na kurkową rozpustę. Kurki, jak wiele innych grzybów, są ciężkostrawne. W ich ściankach komórkowych znajdziemy chitynę, która utrudnia trawienie. Z tego powodu kurek nie powinny jeść dzieci poniżej 7 roku życia, osoby starsze oraz osoby mające problemy z układem trawiennym, szczególnie z wątrobą.
Przepis na pierogi z kurkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 200 ml gorącej wody
- 750 g kurek
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oleju/masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyść (poradnik czyszczenia kurek znajdziesz w przepisie na cukinię faszerowaną kurkami) i pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Dodaj kurki i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw, by farsz wystygł.
Zagnieć ciasto na pierogi: na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajko. W gorącej wodzie rozpuść łyżeczkę masła i wlej do mąki. Zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 15-20 minut, by odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj cienko, za pomocą szklanki wykrawaj z niego kółka. Na każde kółko z ciasta nakładaj łyżeczkę farszu kurkowego. Sklej dokładnie. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawaj polane masłem z podsmażoną cebulką.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements