StoryEditorSłodko-słone danie

Pomysł na wyjątkowy obiad: żeberka pieczone w coli. Zrobisz je też na grillu!

Połączenie smaków słodkiego i słonego to nic nowego, jednak wciąż zachwycamy się nowymi kompozycjami. Był już schab ze śliwką czy kotlety z ananasem, teraz czas na żeberka w coli! Nie jest to z pewnością czołowa pozycja zdrowej kuchni, jednak dla ich obłędnego smaku warto choć raz sobie na nie pozwolić. Jak przygotować żeberka w coli?

Skąd wziął się pomysł na żeberka w coca-coli? 

Mistrzami na pozór dziwacznych połączeń smakowych są Amerykanie. To właśnie oni wypromowali słony karmel, masło orzechowe z dżemem czy precelki z czekoladą. Jednak szał na słodko-słone kompozycje nie dotyczy tylko przekąsek! Karmelizowany bekon na śniadanie czy właśnie żeberka w coli to także hity prosto ze Stanów Zjednoczonych. Brzmi dziwacznie? Być może, jednak smak nie pozostawia wątpliwości: te dania są pyszne! Delikatne, miękkie mięso w słodkawej otoczce z nutą karmelu z pewnością zachwyci domowników, którzy nie boją się nowości na stole! 

Przeczytaj także: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić? 

Przepis na żeberka w coli 

Składniki

  • 1,5kg żeberek wieprzowych 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 700 ml coli 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Żeberka oczyść i podziel na kawałki tak, by w każdym z nich znajdowała się tylko jedna kość. Colę wlej do miski, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, oliwę oraz paprykę ostrą, wędzoną i słodką. Dopraw marynatę odrobiną pieprzu i soli. Następnie umieść w zalewie żeberka, przykryj naczynie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki. 

Zamarynowane żeberka odsącz z zalewy i umieść w naczyniu żaroodpornym. Skrop je colą z przyprawami, by całkowicie nie wyschły. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywkę, by mięso zrobiło się chrupiące.

Żeberka z coli możesz także piec na grillu. Wówczas po wyjęciu z zalewy ułóż je na ruszcie i smaż przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas za pomocą pędzelka smarując mięso pozostałą marynatą.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 12:27