Skąd wziął się pomysł na żeberka w coca-coli?
Mistrzami na pozór dziwacznych połączeń smakowych są Amerykanie. To właśnie oni wypromowali słony karmel, masło orzechowe z dżemem czy precelki z czekoladą. Jednak szał na słodko-słone kompozycje nie dotyczy tylko przekąsek! Karmelizowany bekon na śniadanie czy właśnie żeberka w coli to także hity prosto ze Stanów Zjednoczonych. Brzmi dziwacznie? Być może, jednak smak nie pozostawia wątpliwości: te dania są pyszne! Delikatne, miękkie mięso w słodkawej otoczce z nutą karmelu z pewnością zachwyci domowników, którzy nie boją się nowości na stole!
Przeczytaj także: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić?
Przepis na żeberka w coli
Składniki:
- 1,5kg żeberek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 700 ml coli
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Żeberka oczyść i podziel na kawałki tak, by w każdym z nich znajdowała się tylko jedna kość. Colę wlej do miski, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, oliwę oraz paprykę ostrą, wędzoną i słodką. Dopraw marynatę odrobiną pieprzu i soli. Następnie umieść w zalewie żeberka, przykryj naczynie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Zamarynowane żeberka odsącz z zalewy i umieść w naczyniu żaroodpornym. Skrop je colą z przyprawami, by całkowicie nie wyschły. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywkę, by mięso zrobiło się chrupiące.
Żeberka z coli możesz także piec na grillu. Wówczas po wyjęciu z zalewy ułóż je na ruszcie i smaż przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas za pomocą pędzelka smarując mięso pozostałą marynatą.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements