Jakie dania wybierać na zimne dni?
Jesień i zima mają wiele zalet, ale zimne dni nierzadko dają nam się we znaki. Chcesz pomóc sobie dietą? To doskonały pomysł! Na chłodną aurę najlepsze są rozgrzewające potrawy. Zrobisz je, sięgając po przyprawy, zwłaszcza korzenne – cynamon, kardamon – oraz pikantne – chili, czosnek czy imbir. Dodaj je do zup, które są znane ze swoich rozgrzewających właściwości. Jako baza takiego dania sprawdzi się także curry, do którego możesz dodać ulubione dodatki oraz samodzielnie wybrać kombinację składników. Proponujemy curry z dynią, które nie tylko rozgrzewa, ale też poprawia nastrój swoim żywym kolorem.
Przeczytaj także: Sycąca zupa z pieczonej brukselki rozgrzeje w najzimniejszy dzień
Przepis na curry z dyni
Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido,
- 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
- 1/2 cukinii,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Dynię i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju sezamowym. Następnie rozpuść w rozgrzanym tłuszczu pastę curry. Dodaj pokrojone warzywa, sos sojowy, mleko kokosowe, passatę z pomidorów oraz przyprawy. Zalej całość szklanką wody, przykryj garnek i gotuj na niedużym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Podawaj z ryżem lub z bagietką.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements