StoryEditorRozgrzewające dania

Przepis na curry z dyni, które rozgrzeje w jesienny dzień

Polska złota jesień już za nami. Z dnia na dzień robi się coraz bardziej szaro i chłodno. Szukasz potrawy, która rozgrzeje i na chwilę rozgoni chmury? Curry z dyni jest dla Ciebie! Zrobisz je szybko i z łatwością. Jak?

Jakie dania wybierać na zimne dni? 

Jesień i zima mają wiele zalet, ale zimne dni nierzadko dają nam się we znaki. Chcesz pomóc sobie dietą? To doskonały pomysł! Na chłodną aurę najlepsze są rozgrzewające potrawy. Zrobisz je, sięgając po przyprawy, zwłaszcza korzenne – cynamon, kardamon – oraz pikantne – chili, czosnek czy imbir. Dodaj je do zup, które są znane ze swoich rozgrzewających właściwości. Jako baza takiego dania sprawdzi się także curry, do którego możesz dodać ulubione dodatki oraz samodzielnie wybrać kombinację składników. Proponujemy curry z dynią, które nie tylko rozgrzewa, ale też poprawia nastrój swoim żywym kolorem. 

Przeczytaj także: Sycąca zupa z pieczonej brukselki rozgrzeje w najzimniejszy dzień

Przepis na curry z dyni 

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido, 
  • 1 szklanka ciecierzycy ze słoika, 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 
  • 1/2 cukinii, 
  • 1 szklanka mleka kokosowego, 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka oleju sezamowego, 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie

Dynię i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju sezamowym. Następnie rozpuść w rozgrzanym tłuszczu pastę curry. Dodaj pokrojone warzywa, sos sojowy, mleko kokosowe, passatę z pomidorów oraz przyprawy. Zalej całość szklanką wody, przykryj garnek i gotuj na niedużym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Podawaj z ryżem lub z bagietką.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 14:53