StoryEditorMaślane rogale

Przepis na domowe croissanty. Z czym podać francuskiego rogalika?

Z Francją kojarzy nam się wieża Eiffla, beret oraz... croissanty, czyli lekkie, maślane rogaliki. Ich przygotowywanie przez wielu traktowane jest jak sztuka i wyższy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Warto jednak poćwiczyć, by zaserwować doskonałe maślane rogaliki własnego wypieku! Jaki jest przepis? Z jakimi dodatkami podać croissanta?

Kiedy przypada dzień rogalika? 

W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy zatrzęsienie okazji, związanych ze smakołykami. Zaledwie kilka dni temu świętowaliśmy tłusty czwartek. Niewiele osób jednak wie, że pod koniec stycznia obchodziliśmy święto ściśle związane z croissantami oraz ich wszystkimi kuzynami - Dzień Rogalika! Przypada on 30 stycznia. Tegoroczny Dzień Rogalika już za nami, ale na szczęście tym wypiekiem możemy cieszyć się na co dzień! 

Przeczytaj także: Znasz drożdżówki cynamonowe? Pokochasz kardamonki! Przepis na bułeczki z kardamonem

Przepis na croissanty – francuskie maślane rogaliki 

Składniki

  • 28 g drożdży świeżych lub 12 g suszonych, 
  • 580 g mąki pszennej, 
  • 40 g cukru kryształu, 
  • 5 g soli, 
  • 250 ml pełnotłustego mleka, 
  • 300 g masła 82 proc., 
  • 1 żółtko 

Przygotowanie

Drożdże umieść w miseczce i zalej ciepłym mlekiem. Jeżeli używasz drożdży świeżych, przygotuj zaczyn: wsyp 2-3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Gdy zaczyn ruszy, wsyp pozostałą mąkę i cukier, dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż będzie gładkie i lśniące. Owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na całą noc. 

Odetnij kawałek papieru do pieczenia. Masło potnij na plastry i ułóż na papierze na kształt prostokąta. Następnie przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj cienko. Tak przygotowane masło odłóż do lodówki. Wyjmij ciasto na croissanty i rozwałkuj na prostokąt. Wyjmij schłodzone masło i połóż je na cieście, a następnie zagnij rogi ciasta do środka, zamykając masło. Rozwałkuj, a następnie złóż je trzykrotnie, zaczynając od lewej strony. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 2 godziny. Powtórz ten proces jeszcze 3 razy, za każdym razem wałkując ciasto i odkładając do schłodzenia. 

Rozwałkowane ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 na 40 cm. Prostokąty potnij następnie na trójkąty o wymiarach 21 na 21 na 9 cm. Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od krótszego boku. Wygnij lekko każdy rogalik, by uformować podkówkę. Ułóż croissanty na blasze, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętość. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Rozmieszaj 1 żółtko z mlekiem i posmaruj rogaliki po wierzchu. Piecz przez 10-15 minut, aż zrobią się złote. Wystudź i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Z czym jeść croissanty na słodko? 

Świeże, maślane croissanty dobrze pasują do słodkich dodatków. Można je podawać na różne sposoby: 

  • z serkiem mascarpone i malinami, borówkami, truskawkami, 
  • z kremem czekoladowym, 
  • z dżemem lub powidłami, 
  • z jogurtem greckim, miodem i orzechami, 
  • z musem owocowym. 
image
FOTO: Envato Elements

Z czym podać croissanta na słono? 

Choć niektórym croissanty kojarzą się tylko ze słodkim śniadaniem, można je podawać także na słono! Takie mniej oczywiste połączenia smakowe podbiją niejedno serce i żołądek. Rogaliki francuskie w wersji wytrawnej można jeść: 

  • z szynką szwarcwaldzką i serem, 
  • z pastą warzywną i jajkiem, 
  • z twarożkiem i rzodkiewką, 
  • z łososiem i szpinakiem, 
  • z serkiem mascarpone i karmelizowanymi pomidorami.
image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 00:50