Skandynawskie bułeczki z przyprawami
Miękkie, maślane bułeczki z dodatkiem rozgrzewających przypraw stały się jednym z kulinarnych symboli Skandynawii. Pokochaliśmy szwedzkie bułeczki z cynamonem, a teraz piekarnie podbijają kardamonki. W krajach skandynawskich mają różne wersje: można je piec podobnie do cynamonowych drożdżówek, tak jak w Szwecji, lub w postaci krągłych bułek z kardamonem w cieście, jak robią to Finowie.
Kiedy jest dzień cynamonowej bułeczki?
Bułeczki z cynamonem pokochano w Skandynawii do tego stopnia, że zyskały nawet własne święto! Dzień bułeczki cynamonowej obchodzony jest 4 października. Te wypieki pasują do jesieni, jednak z pewnością sprawdzą się również zimą.
Przepis na bułeczki cynamonowe znajdziesz w naszym artykule: Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki!
Przepis na bułeczki kardamonowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 60 g cukru,
- 100 ml wody,
- 8 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli
Nadzienie:
- 80 g brązowego cukru,
- 40 g mielonego kardamonu,
- 60 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Wodę wlej do garnka z grubym dnem. Wsyp ok. 20 g mąki i przygotuj zasmażkę o konsystencji gęstego budyniu. W osobnym garnku podgrzewaj mleko, masło i cukier aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do wystudzenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, zasmażkę oraz mleko z masłem i cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj jajko oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta. 60 g masła rozpuść, przestudź i posmaruj nim ciasto. W naczyniu połącz ze sobą cukier i kardamon, tak przygotowaną mieszankę wysyp na ciasto. Zwiń je ciasno wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Następnie pokrój utworzony rulon w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Tak przygotowane ślimaczki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut, by wyrosły. W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Piecz wyrośnięte bułeczki przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements