StoryEditorSkandynawskie wypieki

Znasz drożdżówki cynamonowe? Pokochasz kardamonki! Przepis na bułeczki z kardamonem

Szwedzkie bułeczki cynamonowe szturmem podbiły świat wypieków. Jeszcze do niedawna lubiane tylko w Skandynawii, dziś pieczone są na całym świecie! Ich śladem próbują podążyć bułeczki z kardamonem. Czy kardamonki mają szansę zdobyć serca łasuchów? Upiecz je w domu i przekonaj się!

Skandynawskie bułeczki z przyprawami 

Miękkie, maślane bułeczki z dodatkiem rozgrzewających przypraw stały się jednym z kulinarnych symboli Skandynawii. Pokochaliśmy szwedzkie bułeczki z cynamonem, a teraz piekarnie podbijają kardamonki. W krajach skandynawskich mają różne wersje: można je piec podobnie do cynamonowych drożdżówek, tak jak w Szwecji, lub w postaci krągłych bułek z kardamonem w cieście, jak robią to Finowie. 

Kiedy jest dzień cynamonowej bułeczki? 

Bułeczki z cynamonem pokochano w Skandynawii do tego stopnia, że zyskały nawet własne święto! Dzień bułeczki cynamonowej obchodzony jest 4 października. Te wypieki pasują do jesieni, jednak z pewnością sprawdzą się również zimą. 

Przepis na bułeczki cynamonowe znajdziesz w naszym artykule: Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki! 

Przepis na bułeczki kardamonowe 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 60 g cukru, 
  • 100 ml wody, 
  • 8 g suszonych drożdży, 
  • 210 g mleka, 
  • 80 g masła, 
  • 3 g soli 

Nadzienie

  • 80 g brązowego cukru, 
  • 40 g mielonego kardamonu, 
  • 60 g miękkiego masła 

Przygotowanie

Wodę wlej do garnka z grubym dnem. Wsyp ok. 20 g mąki i przygotuj zasmażkę o konsystencji gęstego budyniu. W osobnym garnku podgrzewaj mleko, masło i cukier aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do wystudzenia. 

Do miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, zasmażkę oraz mleko z masłem i cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj jajko oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta. 60 g masła rozpuść, przestudź i posmaruj nim ciasto. W naczyniu połącz ze sobą cukier i kardamon, tak przygotowaną mieszankę wysyp na ciasto. Zwiń je ciasno wzdłuż dłuższego boku, tworząc rulon. Następnie pokrój utworzony rulon w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Tak przygotowane ślimaczki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut, by wyrosły. W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Piecz wyrośnięte bułeczki przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 12:45