StoryEditorPyszny deser

Przepis na Dotyk Anioła - kokosowe ciasto na spotkanie rodzinne

Każdy, kto przepada za cukierkami kokosowymi, powinien wypróbować przepis na ciasto, zwane Dotykiem Anioła. To połączenie delikatnego biszkoptu i kokosowego kremu doskonale nada się jako deser na rodzinne spotkania!

Dotyk Anioła - skąd nazwa ciasta? 

Anioły kojarzą nam się z kolorem białym, lekkością i pierzastymi skrzydłami. Przez te skojarzenia ciasto, które powstaje z biszkoptu przełożonego kremem z białej czekolady, śmietanki i kokosowych wiórków, bywa nazywane Dotykiem Anioła. Czasem nazywa się je także “Rafaello”, nawiązując do lubianych kokosowych cukierków, jednak to właściwie dwa różne ciasta, gdyż do Dotyku Anioła dodaje się niekiedy warstwę musu z owoców egzotycznych. Dziś prezentujemy pomysł na wersję bez dodatków.

Przeczytaj także: Przepis na niezawodną szarlotkę z budyniem

Przepis na biszkopt z kremem kokosowym, czyli Dotyk Anioła 

Składniki

Biszkopt: 

  • 7 jajek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 0,5 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem: 

  • 500 ml śmietany 30 proc., 
  • 2 tabliczki białej czekolady, 
  • 200 g serka mascarpone, 
  • 250 g wiórków kokosowych, 
  • 1 opakowanie płatków migdałowych 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą, białą masę. Następnie dodawaj żółtka po jednym, cały czas mieszając. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Na koniec wlej wąskim strumykiem olej i wymieszaj wszystkie składniki. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie suchy w środku. Wyjmij i wystudź. 

Białą czekoladę połam i umieść w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i połącz ją z serkiem mascarpone. Na koniec wlej roztopioną czekoladę, połowę wiórków kokosowych i płatków migdałów. Wystudzony biszkopt podziel na 2 lub 3 części i przełóż kremem. Wierzch i boki udekoruj pozostałym kremem, wiórkami kokosowymi i migdałami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. październik 2024 17:19