Dotyk Anioła - skąd nazwa ciasta?
Anioły kojarzą nam się z kolorem białym, lekkością i pierzastymi skrzydłami. Przez te skojarzenia ciasto, które powstaje z biszkoptu przełożonego kremem z białej czekolady, śmietanki i kokosowych wiórków, bywa nazywane Dotykiem Anioła. Czasem nazywa się je także “Rafaello”, nawiązując do lubianych kokosowych cukierków, jednak to właściwie dwa różne ciasta, gdyż do Dotyku Anioła dodaje się niekiedy warstwę musu z owoców egzotycznych. Dziś prezentujemy pomysł na wersję bez dodatków.
Przeczytaj także: Przepis na niezawodną szarlotkę z budyniem
Przepis na biszkopt z kremem kokosowym, czyli Dotyk Anioła
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 200 g serka mascarpone,
- 250 g wiórków kokosowych,
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając cukier, aż uzyskasz błyszczącą, białą masę. Następnie dodawaj żółtka po jednym, cały czas mieszając. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Na koniec wlej wąskim strumykiem olej i wymieszaj wszystkie składniki. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie suchy w środku. Wyjmij i wystudź.
Białą czekoladę połam i umieść w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i połącz ją z serkiem mascarpone. Na koniec wlej roztopioną czekoladę, połowę wiórków kokosowych i płatków migdałów. Wystudzony biszkopt podziel na 2 lub 3 części i przełóż kremem. Wierzch i boki udekoruj pozostałym kremem, wiórkami kokosowymi i migdałami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements