StoryEditorCiasto z jabłkami

Przepis na niezawodną szarlotkę z budyniem

Jesień to najlepszy czas na pyszną szarlotkę. Jeżeli czujesz, że w klasycznych przepisach czegoś ci brakuje, wypróbuj recepturę na jabłecznik z budyniem! Kremowy, słodki, rozpływający się w ustach – czego chcieć więcej?

Szarlotka inaczej: ciekawe przepisy na jabłecznik 

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych polskich deserów. Nie ma domu, w którym nie byłoby przynajmniej jednego sprawdzonego przepisu na ciasto z jabłkami. Nowoczesne gospodynie nie boją się eksperymentów: zachowują przepis babci, ale co jakiś czas przygotowują także jabłecznik “po nowemu”. Popularne są na przykład desery jabłkowe w słoiczkach, które łatwo porcjować. 

Przeczytaj także: Deser na raz czyli szarlotka w kubku lub słoiku 

Do lubianych przepisów należą także te na szybką szarlotkę ze wczesnych jabłek. Dobrze smakuje również z jabłkami ze słoika! 

Przeczytaj także: Jesień w kuchni – przepis na jabłecznik z antonówek 

Z kolei miłośnicy kuchni zero waste doskonale wiedzą, że jabłecznik da się wyczarować z resztek. Pyszne ciasto otrzymamy, gdy jako bazę wykorzystamy czerstwe pieczywo! 

Przeczytaj także: Przysmak bez marnowania: szarlotka z czerstwego pieczywa 

Przepis na szarlotkę z budyniem 

Składniki

  • 350 g mąki 
  • 200 g zimnego masła 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 70 g cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 0,5 litra mleka 
  • 1,5 kg jabłek  
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Posiekaj wszystkie składniki, następnie wbij jajko i zagnieć wszystko na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 40 minut. 

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki lub grubą kostkę, umieść w garnku i posyp cynamonem. Gotuj przez mniej więcej 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. 

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Rozwałkuj je. Pierwszą część przełóż do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylej miękkie jabłka z cynamonem a następnie budyń. Przykryj drugim plackiem rozwałkowanego ciasta - możesz pokroić go wcześniej na paski i uformować ozdobną plecionkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż wierzch się zazłoci. Gotowy jabłecznik możesz posypać cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 10:27