Szarlotka inaczej: ciekawe przepisy na jabłecznik
Szarlotka to jeden z najpopularniejszych polskich deserów. Nie ma domu, w którym nie byłoby przynajmniej jednego sprawdzonego przepisu na ciasto z jabłkami. Nowoczesne gospodynie nie boją się eksperymentów: zachowują przepis babci, ale co jakiś czas przygotowują także jabłecznik “po nowemu”. Popularne są na przykład desery jabłkowe w słoiczkach, które łatwo porcjować.
Przeczytaj także: Deser na raz czyli szarlotka w kubku lub słoiku
Do lubianych przepisów należą także te na szybką szarlotkę ze wczesnych jabłek. Dobrze smakuje również z jabłkami ze słoika!
Przeczytaj także: Jesień w kuchni – przepis na jabłecznik z antonówek
Z kolei miłośnicy kuchni zero waste doskonale wiedzą, że jabłecznik da się wyczarować z resztek. Pyszne ciasto otrzymamy, gdy jako bazę wykorzystamy czerstwe pieczywo!
Przeczytaj także: Przysmak bez marnowania: szarlotka z czerstwego pieczywa
Przepis na szarlotkę z budyniem
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Posiekaj wszystkie składniki, następnie wbij jajko i zagnieć wszystko na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 40 minut.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki lub grubą kostkę, umieść w garnku i posyp cynamonem. Gotuj przez mniej więcej 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Rozwałkuj je. Pierwszą część przełóż do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylej miękkie jabłka z cynamonem a następnie budyń. Przykryj drugim plackiem rozwałkowanego ciasta - możesz pokroić go wcześniej na paski i uformować ozdobną plecionkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż wierzch się zazłoci. Gotowy jabłecznik możesz posypać cukrem pudrem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements