Jak przechowywać pieczywo?
Większość osób nie przepada za czerstwym pieczywem. Gdy chleb zrobi się suchy i twardy, często niestety trafia do kosza. Warto temu zapobiegać, przechowując go odpowiednio. Przyda się chlebak, najlepiej drewniany lub bambusowy, który zapewni przepływ powietrza. W małej kuchni, w której nie zmieści się dodatkowy pojemnik, można przechowywać chleb, owijając go foliowym woreczkiem. To rozwiązanie ma jednak wadę: w folii gromadzi się wilgoć, więc pieczywo może stracić chrupkość, a nawet spleśnieć! Z tego powodu lepiej zastąpić foliowy worek papierowym lub lnianym. Chleb można także zamrozić, dzięki czemu przedłużymy jego przydatność do spożycia.
Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Jak uratować czerstwy chleb? Poznaj proste triki!
Przepis na szarlotkę na czerstwym chlebie
Składniki:
- 350 g czerstwego chleba
- 600 g jabłek
- 2 jajka
- 50 g masła
- 300 ml mleka
- 30 g cukru
- 10 g cynamonu
Przygotowanie:
Suche pieczywo pokrusz lub drobno pokrój, umieść w miseczce. W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, połącz i odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna, zalej nią pokruszony chleb. Odstaw na około 15 minut, a gdy pieczywo zmięknie, dodaj roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj składniki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przelej 2/3 powstałej masy. Jabłka umyj, obierz skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na masie chlebowej. Przykryj pozostałym ciastem i posyp po wierzchu cynamonem oraz cukrem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.