StoryEditorKuchnia zero waste

Przysmak bez marnowania: szarlotka z czerstwego pieczywa

Pieczywo to produkt, który często w naszych domach się marnuje. Wystarczy bowiem trochę nieuwagi, niewłaściwe przechowywanie i z pachnącego chleba robi się twardy jak skała bochenek. Na szczęście są metody, by dać mu drugie życie! Można na przykład przygotować szarlotkę z czerstwego chleba. W jaki sposób to zrobić?

Jak przechowywać pieczywo? 

Większość osób nie przepada za czerstwym pieczywem. Gdy chleb zrobi się suchy i twardy, często niestety trafia do kosza. Warto temu zapobiegać, przechowując go odpowiednio. Przyda się chlebak, najlepiej drewniany lub bambusowy, który zapewni przepływ powietrza. W małej kuchni, w której nie zmieści się dodatkowy pojemnik, można przechowywać chleb, owijając go foliowym woreczkiem. To rozwiązanie ma jednak wadę: w folii gromadzi się wilgoć, więc pieczywo może stracić chrupkość, a nawet spleśnieć! Z tego powodu lepiej zastąpić foliowy worek papierowym lub lnianym. Chleb można także zamrozić, dzięki czemu przedłużymy jego przydatność do spożycia. 

Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Jak uratować czerstwy chleb? Poznaj proste triki! 

Przepis na szarlotkę na czerstwym chlebie 

Składniki

  • 350 g czerstwego chleba 
  • 600 g jabłek 
  • 2 jajka 
  • 50 g masła 
  • 300 ml mleka 
  • 30 g cukru 
  • 10 g cynamonu 

Przygotowanie

Suche pieczywo pokrusz lub drobno pokrój, umieść w miseczce. W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, połącz i odstaw do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna, zalej nią pokruszony chleb. Odstaw na około 15 minut, a gdy pieczywo zmięknie, dodaj roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj składniki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przelej 2/3 powstałej masy. Jabłka umyj, obierz skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na masie chlebowej. Przykryj pozostałym ciastem i posyp po wierzchu cynamonem oraz cukrem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut. 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 03:45