Co można zrobić z pigwy?
Pigwa to wyjątkowy owoc, który jednak często jest trochę zapomniany - być może dlatego, że w formie surowej jest cierpki i niesmaczny. Jednak warto poświęcić czas na jego obróbkę, bo jest prawdziwą skarbnicą witaminy C! Sok z pigwy świetnie zastąpi cytrynę jako dodatek do herbaty. Można także przesmażyć ją, poddusić na patelni z korzennymi przyprawami i serwować jako dodatek do mięs lub wykorzystać jako nadzienie do kruchej tarty. Z pigwy przygotowuje się także smaczną nalewkę. Jednak jednym z najbardziej uniwersalnych sposobów wykorzystania tego owocu jest zrobienie z niego dżemu.
Przeczytaj także: Uprawa pigwy w ogrodzie – jakie odmiany wybrać?
Jak zrobić dżem z pigwy? Podstawowy przepis
Składniki:
- 2 kg dużych owoców pigwy
- 250 ml wody
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Pigwę umyj i obierz ze skórki. Usuń z owoców gniazda nasienne i pokrój je w niedużą kostkę. Umieść pokrojoną pigwę w garnku o grubym dnie. Zalej wodą i wsyp cukier. Gotuj przed przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut. Mieszaj co jakiś czas. Jeszcze gorący dżem przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zamknij szczelnie i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Co dodać do dżemu z pigwy?
Bazowy przepis na dżem z pigwy nie zakłada żadnych dodatków. Nie oznacza to jednak, że nie można wzbogacić jego smaku!
Podobnie jak w przypadku pigwy prażonej na patelni, do pigwowego dżemu można dodać przyprawy korzenne, na przykład goździki czy cynamon – w ten sposób przygotowuje się te przetwory w Turcji. Nieco bardziej neutralnym smakowo rozwiązaniem, które w dodaku nada dżemowi nieco słodyczy, jest z kolei użycie laski wanilii – wystarczy wrzucić ją do owoców i zagotować dżem.
Z czym połączyć pigwę by zrobić nietypowy dżem?
Nie wszyscy są fanami specyficznego smaku pigwy. Aby trochę go zneutralizować, możemy spróbować bawić się smakami innych owoców i przygotować mieszany dżem. Częstym połączeniem jest pigwa z jabłkiem oraz pigwa z pomarańczą. W przypadku tego pierwszego przepisu gotujemy w garnku pokrojone kawałki owoców, w przypadku drugiego – do pigwy dodajemy startą świeżą skórkę pomarańczową.
Jednak fani bardziej awangardowych połączeń smakowych również znajdą coś dla siebie. Pigwę można bowiem połączyć z różnymi innymi owocami sezonowymi, na przykład gruszkami, aronią czy śliwkami. Nietypowym połączeniem jest z kolei dżem z pigwy i... dyni! Bardzo prosto go przygotować - wystarczy w garnku zagotować pigwę z pokrojoną w drobną kostkę dynią. Możliwości wykorzystania pigwy w przetworach sięgają zatem o wiele dalej, niż mogłoby się wydawać.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements