StoryEditorKuchnia europejska

Przepis na francuską zupę cebulową - doskonałą na chłody

Jesienią i zimą chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród nich królową jest francuska zupa cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga długotrwałych kursów francuskiej kuchni - zrób to danie w domu i ciesz się jesienią!

W czym tkwi sekret zupy cebulowej? 

Francuska kuchnia uchodzi za jedną z najbardziej wykwintnych na świecie. Do Francji podróżują tysiące kucharzy, chcąc poznać jej sekrety. Tymczasem bardzo często okazuje się, że tajemnicą francuskich przysmaków jest to, co tworzy każdą dobrą kuchnię: składniki najlepszej jakości oraz... prostota! Tak samo jest z zupą cebulową. Z łatwością zrobimy ją w domu, jeżeli tylko dysponujemy aromatycznym bulionem, cebulą oraz potrzebnymi przyprawami. Przyda się także dobre wino – najlepiej oczywiście francuskie!

Przeczytaj także: Krem z dyni - jak go zrobić i co dodać?

Przepis na francuską zupę cebulową z grzankami 

Składniki

  • 900 g cebuli 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 250 ml białego wytrawnego wina 
  • 1 litr bulionu wołowego  
  • sól, pieprz 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 bagietka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 150 g sera żółtego 

Przygotowanie

Cebulę obierz z łupinek i posiekaj w plasterki. Do garnka wlej oliwę, dodaj masło i rozpuść. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu, aż zmięknie i zbrązowieje. Następnie wlej wino i dobrze wymieszaj. Dodaj podgrzany bulion, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Bagietkę pokrój na grube kromki, podpiecz w piekarniku przez 5 minut. Natrzyj grzanki czosnkiem. Zupę wlej do żaroodpornych miseczek, posyp grubo tartym serem i zapiecz przez 5 minut, by ser się rozpuścił. Podawaj z grzankami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 13:02