W czym tkwi sekret zupy cebulowej?
Francuska kuchnia uchodzi za jedną z najbardziej wykwintnych na świecie. Do Francji podróżują tysiące kucharzy, chcąc poznać jej sekrety. Tymczasem bardzo często okazuje się, że tajemnicą francuskich przysmaków jest to, co tworzy każdą dobrą kuchnię: składniki najlepszej jakości oraz... prostota! Tak samo jest z zupą cebulową. Z łatwością zrobimy ją w domu, jeżeli tylko dysponujemy aromatycznym bulionem, cebulą oraz potrzebnymi przyprawami. Przyda się także dobre wino – najlepiej oczywiście francuskie!
Przeczytaj także: Krem z dyni - jak go zrobić i co dodać?
Przepis na francuską zupę cebulową z grzankami
Składniki:
- 900 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 bagietka
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Cebulę obierz z łupinek i posiekaj w plasterki. Do garnka wlej oliwę, dodaj masło i rozpuść. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu, aż zmięknie i zbrązowieje. Następnie wlej wino i dobrze wymieszaj. Dodaj podgrzany bulion, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Bagietkę pokrój na grube kromki, podpiecz w piekarniku przez 5 minut. Natrzyj grzanki czosnkiem. Zupę wlej do żaroodpornych miseczek, posyp grubo tartym serem i zapiecz przez 5 minut, by ser się rozpuścił. Podawaj z grzankami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements