StoryEditorZimowy obiad

Przepis na hiszpańską zupę czosnkową, która rozgrzeje cię w zimową słotę

Lutowa pogoda nie rozpieszcza: po śniegu i mrozach nie ma już śladu, jednak wiosennego słońca wciąż nie widać. By przetrwać te szare dni w oczekiwaniu na wiosnę, a przy okazji wzmocnić odporność przed sezonem przeziębieniowym, przygotuj rozgrzewającą zupę czosnkową. Jaki jest przepis?

Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa 

Hiszpania nie kojarzy się nam jako mroźna kraina - wręcz przeciwnie, to ciepły region, wybierany chętnie jako kierunek wakacyjny również zimą, by złapać nieco słońca. Jednak również w tamtejszej kuchni znajdziemy przepisy na sycące, rozgrzewające dania, które doskonale sprawdzą się w zimne i słotne dni wczesnego przedwiośnia. Taka właśnie jest sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa z dodatkiem kiełbasy chorizo, podawana z jajkiem i grzankami. Z pewnością rozgrzeje i doda energii na długi dzień, bo wywodzi się z kuchni chłopskiej, która zazwyczaj jest prosta, lecz kaloryczna.

Przeczytaj także: Tania i sycąca kuchnia: przepis na hiszpańską tortillę z ziemniakami

Przepis na hiszpańską zupę czosnkową 

Składniki

  • 3-4 główki czosnku (najlepiej fioletowego), 
  • 4 jajka, 
  • 100 g chorizo, 
  • 1 litr bulionu, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • sól i pieprz, 
  • pieczywo (może być czerstwe) 

Przygotowanie

Wlej oliwę do garnka i podgrzej ją. Następnie dodaj czosnek w łupinkach i podsmażaj około 20 minut, aż łupinki się zezłocą a miąższ zmięknie. Wyjmij miękki czosnek i odłóż do ostudzenia. Gdy będzie zimny, usuń łupinki i rozgnieć miąższ widelcem bądź za pomocą blendera. Chorizo pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej oliwie, na której smażył się czosnek, przez około 5-10 minut. Następnie dodaj czosnkowe puree oraz tymianek i oba rodzaje papryki. Wymieszaj i zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu. W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach: w niedużym rondelku zagotuj wodę z łyżką octu, jajka wbijaj po jednym do miseczki a następnie do wrzącej wody z octem. Gotuj każde 4 minuty, wyjmuj łyżką cedzakową. Na patelni przygotuj grzanki z czerstwego pieczywa. Podawaj zupę z dodatkiem jajek i grzankami.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. kwiecień 2024 20:59