Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa
Hiszpania nie kojarzy się nam jako mroźna kraina - wręcz przeciwnie, to ciepły region, wybierany chętnie jako kierunek wakacyjny również zimą, by złapać nieco słońca. Jednak również w tamtejszej kuchni znajdziemy przepisy na sycące, rozgrzewające dania, które doskonale sprawdzą się w zimne i słotne dni wczesnego przedwiośnia. Taka właśnie jest sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa z dodatkiem kiełbasy chorizo, podawana z jajkiem i grzankami. Z pewnością rozgrzeje i doda energii na długi dzień, bo wywodzi się z kuchni chłopskiej, która zazwyczaj jest prosta, lecz kaloryczna.
Przeczytaj także: Tania i sycąca kuchnia: przepis na hiszpańską tortillę z ziemniakami
Przepis na hiszpańską zupę czosnkową
Składniki:
- 3-4 główki czosnku (najlepiej fioletowego),
- 4 jajka,
- 100 g chorizo,
- 1 litr bulionu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- pieczywo (może być czerstwe)
Przygotowanie:
Wlej oliwę do garnka i podgrzej ją. Następnie dodaj czosnek w łupinkach i podsmażaj około 20 minut, aż łupinki się zezłocą a miąższ zmięknie. Wyjmij miękki czosnek i odłóż do ostudzenia. Gdy będzie zimny, usuń łupinki i rozgnieć miąższ widelcem bądź za pomocą blendera. Chorizo pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej oliwie, na której smażył się czosnek, przez około 5-10 minut. Następnie dodaj czosnkowe puree oraz tymianek i oba rodzaje papryki. Wymieszaj i zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu. W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach: w niedużym rondelku zagotuj wodę z łyżką octu, jajka wbijaj po jednym do miseczki a następnie do wrzącej wody z octem. Gotuj każde 4 minuty, wyjmuj łyżką cedzakową. Na patelni przygotuj grzanki z czerstwego pieczywa. Podawaj zupę z dodatkiem jajek i grzankami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements