Zasady dobrego grzybobrania
Wiadomo, że dobre grzybobranie to takie, z którego przynosi się dużo grzybów. Warto jednak wybrać się do lasu nawet jeżeli zbiory nie będą obfite – ruch na świeżym powietrzu dobrze nam zrobi! Szykując się do zbierania grzybów, warto mieć w pamięci następujące zasady:
- zbieramy grzyby do koszyka, rezygnujemy z plastikowych toreb,
- wybieramy grzyby, które znamy i które są jadalne, nieuszkodzone i bez pleśni,
- nie zbieramy zbyt młodych grzybów, ponieważ nie mają wykształconych charakterystycznych cech gatunku,
- nie próbujemy grzybów bez obróbki termicznej,
- uważamy, aby nie uszkodzić grzybni.
Więcej o grzybobraniu przeczytasz tutaj: Już są grzyby! Czy warto wybrać się do lasu?
Przepis na kaszotto z grzybami i rozmarynem
Składniki:
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 szklanka białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g świeżych leśnych grzybów
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
- 8 łyżek natki pietruszki
- 100 g żółtego sera
- garść nasion słonecznika
Przygotowanie:
Obierz cebulę i czosnek, pokrój drobno i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Dodaj opłukaną kaszę. Podsmaż, a następnie zalej białym winem. Dodaj całe gałązki rozmarynu. Gotuj na niedużym ogniu, aż wino wyparuje. Następnie wlewaj po trochu bulion warzywny. Gdy się wchłonie, dodawaj kolejną porcję. Na osobnej patelni podsmaż oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodaj je do ugotowanej kaszy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przed podaniem wyjmij rozmaryn, posyp kaszotto świeżą natką pietruszki, startym na tarce żółtym serem oraz prażonym słonecznikiem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements