Czy makaron orzo ma gluten?
Orzo to makaron, który “na oko” da się pomylić z ryżem, bo jest krótki i pękaty. Powstaje na bazie mąki z pszenicy durum. Stanowi źródło węglowodanów, zawiera także witaminę E i witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim również składników odżywczych, takich jak potas, cynk, żelazo i mangan. Warto włączyć makaron orzo do swojej diety, ponieważ jest bogaty w błonnik pokarmowy. Niestety, nie będzie dobrym wyborem dla osób, które są na diecie bezglutenowej, bowiem zawiera gluten. Mogą po niego sięgnąć za to osoby, które się odchudzają, gdyż jest lekkostrawny.
Przeczytaj także: Kaszotto z pęczaku z dynią i kurczakiem - tę przekąskę zabierzesz do pracy
Przepis na makaron orzo z cukinią
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 cukinia
- 1 szklanka suchego makaronu orzo
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone suszone pomidory. Dopraw papryką, oregano, solą i pieprzem. Smaż, aż kurczak się zazłoci. Dodaj pokrojoną drobno cukinię i wsyp suchy makaron orzo. Zalej całość bulionem, przykryj patelnię i gotuj na niewielkim ogniu. Danie będzie gotowe po około 15-20 minutach, gdy makaron zmięknie.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements