Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?
Ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy kulinarne:
- typ A – sałatkowe, twarde, o małej zawartości skrobi;
- typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się;
- typ C – mączyste, z wysoką zawartością skrobi, łatwo rozpadające się.
Szykując placki ziemniaczane, najlepiej wybrać odmiany z typu B oraz C. Mogą to być na przykład Irga, Flaming, Orlik albo Bryza, Gracja, Ibis. To danie jest dobrym sposobem, by pozbyć się nieco starszych ziemniaków - młode mogą okazać się zbyt wodniste.
Przeczytaj także: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - pomysł na tani obiad
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Z cebuli zdejmij łupiny i pokrój ją w ósemki, czosnek obierz. W blenderze umieść część ziemniaków, wlej nieco wody i miksuj. Dokładaj ziemniaki, na koniec dodaj cebulę i czosnek, zmiksuj na gładką masę. Gdy wszystko będzie zblendowane, przelej masę na sitko lub szmatkę i zostaw, by sok spłynął. Odciśnij i przełóż masę do naczynia. Wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką placki i smaż na rozgrzanym oleju aż będą złote. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements