StoryEditorDania z ziemniakami

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków!

Jeżeli od przygotowywania w domu placków ziemniaczanych odstraszała cię tylko konieczność tarcia kilogramów ziemniaków na tarce, mamy rozwiązanie! Z tym przepisem zrobisz placki z ziemniaków bez ścierania warzyw. Jak to możliwe?

Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane? 

Ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy kulinarne: 

  • typ A – sałatkowe, twarde, o małej zawartości skrobi;   
  • typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się;  
  • typ C – mączyste, z wysoką zawartością skrobi, łatwo rozpadające się. 

Szykując placki ziemniaczane, najlepiej wybrać odmiany z typu B oraz C. Mogą to być na przykład Irga, Flaming, Orlik albo Bryza, Gracja, Ibis. To danie jest dobrym sposobem, by pozbyć się nieco starszych ziemniaków - młode mogą okazać się zbyt wodniste. 

Przeczytaj także: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - pomysł na tani obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków 

Składniki

  • 500 g ziemniaków 
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 jajko 
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól, pieprz  

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Z cebuli zdejmij łupiny i pokrój ją w ósemki, czosnek obierz. W blenderze umieść część ziemniaków, wlej nieco wody i miksuj. Dokładaj ziemniaki, na koniec dodaj cebulę i czosnek, zmiksuj na gładką masę. Gdy wszystko będzie zblendowane, przelej masę na sitko lub szmatkę i zostaw, by sok spłynął. Odciśnij i przełóż masę do naczynia. Wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką placki i smaż na rozgrzanym oleju aż będą złote. Podawaj z kwaśną śmietaną.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. wrzesień 2024 22:07