Spis treści:
- Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
- Przepis na kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami
Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
W Polsce ziemniaków zazwyczaj nie sprzedaje się z podziałem na typy kulinarne. Taka kategoryzacja popularna jest np. w Niemczech. Jaki jest jej sens? Pozwala ona łatwiej dobrać odmiany ziemniaków do dań, które chcemy z nich przygotować! Wyróżnia się trzy podstawowe typy kulinarne ziemniaków:
- typ A – sałatkowe, twarde, o małej zawartości skrobi;
- typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się;
- typ C – mączyste, z wysoką zawartością skrobi, łatwo rozpadające się.
Przeczytaj także: Przepis na knedle z morelami: czas na morelowe szaleństwo!
Chcąc przygotować kotlety ziemniaczane, najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C. Zaliczają się do nich między innymi odmiany Irga, Irys, Bryza czy Gracja. Wówczas będziemy mieć pewność, że kotlety będą zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia.
Przeczytaj także: Takich ziemniaków nie znałaś! 4 przepisy na nietypowe dania z kartofli
Przepis na kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania farszu: pieczarki dokładnie umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj żółty ser oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę albo dokładnie ugnieć tłuczkiem. Wbij jajko i dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj. Z masy ziemniaczanej uformuj niewielki placuszek, nakładaj po łyżce farszu i przykrywaj drugim plackiem. Dokładnie sklej brzegi i uformuj kotlet. Odkładaj na oprószony mąką blat. Gdy kotlety będą gotowe, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż będą złote.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements