StoryEditorTanie gotowanie

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - pomysł na tani obiad

Jeżeli szukasz pomysłu na niedrogi obiad, który zrobisz błyskawicznie, kotlety z ziemniaków są dla ciebie! Możesz je podać z sosem lub nadziać pieczarkami. Pyszne i sycące danie za grosze! Jak je zrobić?

Spis treści:

Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy? 

W Polsce ziemniaków zazwyczaj nie sprzedaje się z podziałem na typy kulinarne. Taka kategoryzacja popularna jest np. w Niemczech. Jaki jest jej sens? Pozwala ona łatwiej dobrać odmiany ziemniaków do dań, które chcemy z nich przygotować! Wyróżnia się trzy podstawowe typy kulinarne ziemniaków: 

  • typ A – sałatkowe, twarde, o małej zawartości skrobi;  
  • typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się; 
  • typ C – mączyste, z wysoką zawartością skrobi, łatwo rozpadające się. 

Przeczytaj także: Przepis na knedle z morelami: czas na morelowe szaleństwo!

Chcąc przygotować kotlety ziemniaczane, najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C. Zaliczają się do nich między innymi odmiany Irga, Irys, Bryza czy Gracja. Wówczas będziemy mieć pewność, że kotlety będą zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia. 

Przeczytaj także: Takich ziemniaków nie znałaś! 4 przepisy na nietypowe dania z kartofli

Przepis na kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami 

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, 
  • 1 jajko, 
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania, 
  • 500 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania farszu: pieczarki dokładnie umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj żółty ser oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. 

Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę albo dokładnie ugnieć tłuczkiem. Wbij jajko i dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj. Z masy ziemniaczanej uformuj niewielki placuszek, nakładaj po łyżce farszu i przykrywaj drugim plackiem. Dokładnie sklej brzegi i uformuj kotlet. Odkładaj na oprószony mąką blat. Gdy kotlety będą gotowe, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż będą złote.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 21:13