StoryEditorZiemniaki na nowo

Takich ziemniaków nie znałaś! 4 przepisy na nietypowe dania z kartofli

Ziemniaki to jedne z najczęściej jadanych warzyw w naszych domach. Wydają się pospolite i oklepane. Tymczasem można z nich wyczarować dania, które zaskoczą niejednego! Co nietypowego można ugotować z kartofli?

Spis treści:

Ziemniaki na słodko: przepis na pudding ziemniaczany

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 40g masła
  • 30g mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 5 jajek
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Sos:

  • 10g masła
  • 600g śliwek
  • opcjonalnie cukier, jeśli mamy kwaśne śliwki

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj mleko z mąką, aż nie będzie grudek. Dodaj jajka i dokładnie roztrzep. Następnie wsyp cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. W drugiej misce dokładnie rozgnieć ziemniaki, dodaj do nich miękkie masło i rozetrzyj, aby były jak najgładsze. Dodaj do mleka, wymieszaj energicznie rózgą. Formę o wielkości 22 cm posmaruj tłuszczem, np. masłem. Powstałą masę wlej do formy przez sitko o drobnych oczach. Piecz 40 minut w 180°C, wyjmij i wystudź.

Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki i duś około 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli trzeba, dodaj cukier.

Przeczytaj także: 3 przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową

image
FOTO: Ziemniaki Czy Kartofle?/materiały Prasowe

Pizza z ziemniakami i serem

Składniki:

Ciasto:

  • 7g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200ml letniej wody
  • 400g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
  • 300g ziemniaków
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 120g mozzarelli
  • 30g parmezanu

Przygotowanie:

Przygotuj zaczyn: do miseczki wsyp drożdże suche, cukier, łyżkę mąki i wlej 50 ml letniej wody. Całość wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Do dużej miski dodaj mąkę, sól, olej, pozostałą wodę, szczyptę pieprzu oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleić do rąk. Przykryj i odstaw na 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Włoż je do miski i zalej lekko osoloną wodą. W tej zalewie zostaw ziemniaki na czas wyrastania ciasta, aby nieco zmiękły. Z ciasta wyrób dłonią okrągły placek. W miseczce połącz majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Posmaruj placek sosem czosnkowym i posyp ziołami prowansalskimi, a także posiekanym świeżym rozmarynem. Następnie posyp startym serem mozzarella i parmezanem. Na wierzchu ułóż odcedzone talarki ziemniaczane. Piecz w temp. 240°C przez 13-15 minut (pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki – będą wtedy bardziej chrupiące).

image
FOTO: Ziemniaki Czy Kartofle?/materiały Prasowe

Tortilla z ziemniakami i pieczarkami

Składniki:

  • 250g ziemniaków
  • 150g pieczarek
  • 100g serka wiejskiego
  • 70g jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • gotowe pełnoziarniste wrapy/tortille

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na w miarę równą kostkę i gotuj około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i poczekaj, aż wyschną. Po wyschnięciu skrop olejem, oprósz papryką słodką, solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 180°C na 25 minut. Następnie umyj pieczarki i również pokrój w równą kostkę. Na oleju podsmaż je, dodając szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj tymianek i rozmaryn, smaż, aż będą ładnie zarumienione. Przygotuj sos czosnkowy: połącz jogurt i sprasowany czosnek, połącz go z serkiem wiejskim. Po upieczeniu ziemniaków wymieszaj wszystko razem (sos, ziemniaki i pieczarki). Ostatni krok to nałożenie farszu do tortilli/wrapa. Paprykę i cebulkę pokrój w paski i piórka i również dorzuć do wrapa. Następnie złóż go i podpiecz na patelni grillowej.

Przeczytaj także: Zbożowe desery z owocami - zachwycą nie tylko malucha!

image
FOTO: Ziemniaki Czy Kartofle?/materiały Prasowe

Tarta ziemniaczana z konfiturą z cebuli

Składniki (na formę do tarty o średnicy 25 cm):

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 200g masła (schłodzone)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie do tarty:

  • 300g podgrzybków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plastry. Do miski przesiej mąkę i sól. Całość wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj masło. Wbij jajko, wyrób ciasto i przełóż je do formy na tartę. Dociśnij ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociążyj ziarnami fasoli. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C na środkowej półce przez 15 minut (grzanie góra-dół). Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone grzyby, całość podsmaż razem z dodatkiem rozmarynu i odstaw do przestygnięcia. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę kremówkę i przelej do usmażonych grzybów. Całość dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodaj 3/4 mozzarelli i wymieszaj. Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylej część masy, następnie ułóż warstwę ziemniaków i zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu posyp pozostałą mozzarellą. Tartę piecz w temp. 180°C przez 30-35 minut. Przed wyjęciem tarty wystudź ją w piekarniku przez 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

image
FOTO: Ziemniaki Czy Kartofle?/materiały Prasowe

źródło: Ziemniaki czy kartofle? materiały prasowe

fot. envato elements, Ziemniaki czy kartofle? materiały prasowe

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 01:27