Spis treści:
- Ziemniaki na słodko: przepis na pudding ziemniaczany
- Pizza z ziemniakami i serem
- Tortilla z ziemniakami i pieczarkami
- Tarta ziemniaczana z konfiturą z cebuli
Ziemniaki na słodko: przepis na pudding ziemniaczany
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 40g masła
- 30g mąki pszennej
- 500ml mleka
- 5 jajek
- 80g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Sos:
- 10g masła
- 600g śliwek
- opcjonalnie cukier, jeśli mamy kwaśne śliwki
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj mleko z mąką, aż nie będzie grudek. Dodaj jajka i dokładnie roztrzep. Następnie wsyp cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. W drugiej misce dokładnie rozgnieć ziemniaki, dodaj do nich miękkie masło i rozetrzyj, aby były jak najgładsze. Dodaj do mleka, wymieszaj energicznie rózgą. Formę o wielkości 22 cm posmaruj tłuszczem, np. masłem. Powstałą masę wlej do formy przez sitko o drobnych oczach. Piecz 40 minut w 180°C, wyjmij i wystudź.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki i duś około 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli trzeba, dodaj cukier.
Przeczytaj także: 3 przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową
Pizza z ziemniakami i serem
Składniki:
Ciasto:
- 7g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200ml letniej wody
- 400g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
- 300g ziemniaków
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 120g mozzarelli
- 30g parmezanu
Przygotowanie:
Przygotuj zaczyn: do miseczki wsyp drożdże suche, cukier, łyżkę mąki i wlej 50 ml letniej wody. Całość wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Do dużej miski dodaj mąkę, sól, olej, pozostałą wodę, szczyptę pieprzu oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleić do rąk. Przykryj i odstaw na 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Włoż je do miski i zalej lekko osoloną wodą. W tej zalewie zostaw ziemniaki na czas wyrastania ciasta, aby nieco zmiękły. Z ciasta wyrób dłonią okrągły placek. W miseczce połącz majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Posmaruj placek sosem czosnkowym i posyp ziołami prowansalskimi, a także posiekanym świeżym rozmarynem. Następnie posyp startym serem mozzarella i parmezanem. Na wierzchu ułóż odcedzone talarki ziemniaczane. Piecz w temp. 240°C przez 13-15 minut (pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki – będą wtedy bardziej chrupiące).
Tortilla z ziemniakami i pieczarkami
Składniki:
- 250g ziemniaków
- 150g pieczarek
- 100g serka wiejskiego
- 70g jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- gotowe pełnoziarniste wrapy/tortille
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na w miarę równą kostkę i gotuj około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź i poczekaj, aż wyschną. Po wyschnięciu skrop olejem, oprósz papryką słodką, solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 180°C na 25 minut. Następnie umyj pieczarki i również pokrój w równą kostkę. Na oleju podsmaż je, dodając szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj tymianek i rozmaryn, smaż, aż będą ładnie zarumienione. Przygotuj sos czosnkowy: połącz jogurt i sprasowany czosnek, połącz go z serkiem wiejskim. Po upieczeniu ziemniaków wymieszaj wszystko razem (sos, ziemniaki i pieczarki). Ostatni krok to nałożenie farszu do tortilli/wrapa. Paprykę i cebulkę pokrój w paski i piórka i również dorzuć do wrapa. Następnie złóż go i podpiecz na patelni grillowej.
Przeczytaj także: Zbożowe desery z owocami - zachwycą nie tylko malucha!
Tarta ziemniaczana z konfiturą z cebuli
Składniki (na formę do tarty o średnicy 25 cm):
Kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej tortowej typ 450
- 200g masła (schłodzone)
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie do tarty:
- 300g podgrzybków
- 2 średnie ziemniaki
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 150g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plastry. Do miski przesiej mąkę i sól. Całość wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj masło. Wbij jajko, wyrób ciasto i przełóż je do formy na tartę. Dociśnij ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociążyj ziarnami fasoli. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C na środkowej półce przez 15 minut (grzanie góra-dół). Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone grzyby, całość podsmaż razem z dodatkiem rozmarynu i odstaw do przestygnięcia. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę kremówkę i przelej do usmażonych grzybów. Całość dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodaj 3/4 mozzarelli i wymieszaj. Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylej część masy, następnie ułóż warstwę ziemniaków i zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu posyp pozostałą mozzarellą. Tartę piecz w temp. 180°C przez 30-35 minut. Przed wyjęciem tarty wystudź ją w piekarniku przez 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
źródło: Ziemniaki czy kartofle? materiały prasowe
fot. envato elements, Ziemniaki czy kartofle? materiały prasowe