Spis treści:
- Wegetariańska zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z fasolką
- Lekka zapiekanka warzywna z fasolką i serem feta
Wegetariańska zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami
Składniki:
- 500 g zielonej fasolki
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g startego sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, odetnij końcówki i podziel na mniejsze kawałki, długości około 4-5 cm. Podgotuj ją w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedź i przestudź. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlej śmietanę kremówkę i podgrzej na małym ogniu, by całość zgęstniała. W naczyniu do zapiekania wymieszaj fasolkę oraz pieczarki z dodatkami. Posyp całość startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. Opcjonalnie posyp prażoną cebulką. Przepis znajdziesz tutaj: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić?
Zapiekanka makaronowa z fasolką
Składniki:
- 200 g makaronu
- 100 g kiełbasy
- 1 cebula
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g tartego sera żółtego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na patelni wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5-7 minut, odcedź. W naczyniu do zapiekania umieść makaron, kiełbasę z cebulą, fasolkę i kukurydzę z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Posyp po wierzchu startym żółtym serem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Przeczytaj także: 3 dania z fasolką szparagową
Lekka zapiekanka warzywna z fasolką i serem feta
Składniki:
- 500 g świeżej fasolki szparagowej
- 2 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, odetnij końcówki i podziel na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie obgotuj ją w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zarumienią dodaj pomidory. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Podsmażaj, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Do miski wbij jajka. Roztrzep je widelcem, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym ułóż fasolkę, pomidory z cebulą oraz pokruszony drobno ser feta. Zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu posyp posiekaną świeżą bazylią.
Przeczytaj także: Sałatka z bobu po sycylijsku: jak ją zrobić?
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements