StoryEditorKuchnia sezonowa

3 przepisy na zapiekankę z fasolką szparagową

Szukasz nietypowego przepisu na dania z fasolką szparagową? Masz nadmiar tego warzywa i nie wiesz, co zrobić z fasolki? Wypróbuj nasze trzy przepisy na zapiekanki z fasolką szparagową w roli głównej!

Spis treści:

Wegetariańska zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami 

Składniki

  • 500 g zielonej fasolki  
  • 250 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietany kremówki  
  • 150 g startego sera żółtego 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • sól, pieprz  

Przygotowanie

Fasolkę umyj, odetnij końcówki i podziel na mniejsze kawałki, długości około 4-5 cm. Podgotuj ją w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedź i przestudź. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlej śmietanę kremówkę i podgrzej na małym ogniu, by całość zgęstniała. W naczyniu do zapiekania wymieszaj fasolkę oraz pieczarki z dodatkami. Posyp całość startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. Opcjonalnie posyp prażoną cebulką. Przepis znajdziesz tutaj: Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić? 

image
FOTO: Envato Elements

Zapiekanka makaronowa z fasolką 

Składniki

  • 200 g makaronu 
  • 100 g kiełbasy 
  • 1 cebula 
  • 200 g fasolki szparagowej 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 150 g tartego sera żółtego 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, podsmaż na patelni wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5-7 minut, odcedź. W naczyniu do zapiekania umieść makaron, kiełbasę z cebulą, fasolkę i kukurydzę z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Posyp po wierzchu startym żółtym serem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. 

Przeczytaj także: 3 dania z fasolką szparagową

image
FOTO: Envato Elements

Lekka zapiekanka warzywna z fasolką i serem feta 

Składniki

  • 500 g świeżej fasolki szparagowej 
  • 2 średnie pomidory 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g sera feta 
  • 2 jajka 
  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól i pieprz do smaku 
  • garść świeżej bazylii 

Przygotowanie

Fasolkę umyj, odetnij końcówki i podziel na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie obgotuj ją w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zarumienią dodaj pomidory. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Podsmażaj, aż pomidory zaczną się rozpadać. 

Do miski wbij jajka. Roztrzep je widelcem, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym ułóż fasolkę, pomidory z cebulą oraz pokruszony drobno ser feta. Zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu posyp posiekaną świeżą bazylią.

Przeczytaj także: Sałatka z bobu po sycylijsku: jak ją zrobić?

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. lipiec 2024 19:20