Jak gotować bób?
Gotowanie bobu jest proste i nie wymaga talentów kulinarnych. Warto jednak dobrać czas gotowania do planowanego wykorzystania oraz wieku tego warzywa. Młody bób potrzebuje zaledwie 10 minut w osolonym wrzątku, by nadawał się do spożycia! Im starszy, tym dłużej należy go gotować: 15, a nawet 20 minut. Proporcja do gotowania bobu to mniej więcej 2-3 litry wody na 1 kg warzywa oraz 1 łyżka soli. Ciekawym trikiem jest wsypanie do wody dodatkowo 1 łyżeczki cukru.
Przeczytaj więcej: Jak idealnie ugotować bób? Przepis na doskonałe kaszotto z bobem
Prosta sałatka z bobu według sycylijskiej receptury
Składniki:
- 1 kg młodego bobu
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka soli
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bób umyj i ugotuj zgodnie z zaleceniami. Odcedź, a następnie natnij skórkę na każdym ziarenku – nie ma potrzeby zdejmowania jej, skórka bobu jest jadalna! W miseczce umieść suszone oregano, zalej je 1 łyżeczką gorącej wody i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj do niego oliwę, wodę, posiekany czosnek i sól. Tak przygotowaną marynatą zalej bób i odstaw wszystko do lodówki na 2-3 godziny. Regularnie mieszaj zawartość naczynia. Sałatkę z bobu podawaj na zimno z grzankami lub świeżym pieczywem.
Przeczytaj także: 3 pomysły na wiosenny obiad
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements