StoryEditorPrzepisy z bobem

Sałatka z bobu po sycylijsku: jak ją zrobić?

Bób to jedno z tych warzyw, którymi w sezonie zajadamy się do syta! Warto wiedzieć, że Włosi mają mistrzowskie patenty na marynatę do tego warzywa. Przygotuj ją i skosztuj sałatki rodem z Sycylii! Co będzie potrzebne?

Jak gotować bób? 

Gotowanie bobu jest proste i nie wymaga talentów kulinarnych. Warto jednak dobrać czas gotowania do planowanego wykorzystania oraz wieku tego warzywa. Młody bób potrzebuje zaledwie 10 minut w osolonym wrzątku, by nadawał się do spożycia! Im starszy, tym dłużej należy go gotować: 15, a nawet 20 minut. Proporcja do gotowania bobu to mniej więcej 2-3 litry wody na 1 kg warzywa oraz 1 łyżka soli. Ciekawym trikiem jest wsypanie do wody dodatkowo 1 łyżeczki cukru. 

Przeczytaj więcej: Jak idealnie ugotować bób? Przepis na doskonałe kaszotto z bobem

Prosta sałatka z bobu według sycylijskiej receptury 

Składniki

  • 1 kg młodego bobu 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • łyżka soli 
  • 2 łyżki suszonego oregano 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie

Bób umyj i ugotuj zgodnie z zaleceniami. Odcedź, a następnie natnij skórkę na każdym ziarenku – nie ma potrzeby zdejmowania jej, skórka bobu jest jadalna! W miseczce umieść suszone oregano, zalej je 1 łyżeczką gorącej wody i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj do niego oliwę, wodę, posiekany czosnek i sól. Tak przygotowaną marynatą zalej bób i odstaw wszystko do lodówki na 2-3 godziny. Regularnie mieszaj zawartość naczynia. Sałatkę z bobu podawaj na zimno z grzankami lub świeżym pieczywem. 

Przeczytaj także: 3 pomysły na wiosenny obiad

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 06:42