Spis treści:
- Jak często sięgamy po produkty zbożowe?
- Przepis na czekoladowy budyń jaglany z owocami
- Kasza manna na mleku z malinami
- Przepis na kakaowe ciasteczka z mąki gryczanej
- Owocowe smoothie z płatkami owsianymi
- Pancakes z mąki orkiszowej i graham
Jak często sięgamy po produkty zbożowe?
W ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” przeprowadzono badanie, z którego wynika, że stosunkowo rzadko wykorzystujemy produkty zbożowe, w tym również w diecie dzieci. Tylko 17 proc. ankietowanych matek sięga po tego typu produkty, przygotowując desery lub podwieczorki. Tymczasem w sytuacji, gdy nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, takie dania są odżywcze i sycące. Do tego przygotowuje się je szybko i z łatwością!
Przeczytaj także: Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada?
Przepis na czekoladowy budyń jaglany z owocami
Składniki:
- 50g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 mała brzoskwinia
- 4 daktyle
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 garści świeżych borówek i malin
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie wypłucz. Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na 10-15 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodaj jogurt, brzoskwinię, namoczone daktyle oraz kakao. Całość dokładnie zblenduj na gładki krem. Jeśli budyń będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody z moczonych daktyli lub mleka. Podawaj w miseczce z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców.
Kasza manna na mleku z malinami
Składniki:
- 50g kaszy manny
- 400ml mleka 2 proc.
- 3-4 garści malin
Przygotowanie:
Kaszę przesyp do kubka i dodaj 150ml mleka, całość wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną mannę. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką, by kasza się nie przypaliła. Kiedy zgęstnieje, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. W międzyczasie przygotuj malinowy sos: w garnku ugotuj maliny i dodaj erytrytol do smaku. Przetrzyj przez sitko. Kaszę przełóż do miseczki, polej sosem i udekoruj malinami.
Przepis na kakaowe ciasteczka z mąki gryczanej
Składniki:
- 200g mąki gryczanej
- 120g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj jajko i kakao, zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, raz jeszcze wymieszaj całość do połączenia składników. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj z ciasta małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), układaj na blasze i spłaszcz dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu przestudź na kratce. Gotowe ciastka można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Owocowe smoothie z płatkami owsianymi
Składniki:
- 50g płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 200 g truskawek
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 2 brzoskwinie
- ⅓ szklanki orzechów laskowych
- 1 marchew
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej płatki wodą i odstaw na noc do lodówki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do blendera przełóż namoczone płatki, dodaj wodę, umyte truskawki, mus jabłkowy, orzechy, startą marchew oraz wypestkowane brzoskwinie. Zblenduj wszystko na aksamitnie gładką masę. W razie potrzeby dodaj wody, jogurtu naturalnego lub mleka.
Pancakes z mąki orkiszowej i graham
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g mąki graham
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka lekko roztrzep rózgą kuchenną, aż się spienią. Dodaj mleko, masło i wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Smaż niewielkie placuszki na suchej nieprzywierającej patelni, np. naleśnikowej, z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawaj ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy borówkami.
źródło: kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” - materiały prasowe
fot. kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” - materiały prasowe