StoryEditorDieta zbożowa

Zbożowe desery z owocami - zachwycą nie tylko malucha!

Zbożowe desery, takie jak kasza manna czy placuszki na słodko, kojarzą się głównie z dietą dzieci. Tymczasem niektóre z nich z pewnością zachwycą również dorosłych! Wypróbuj przepisy na desery z produktów zbożowych z dodatkiem sezonowych owoców.

Spis treści:

Jak często sięgamy po produkty zbożowe? 

W ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” przeprowadzono badanie, z którego wynika, że stosunkowo rzadko wykorzystujemy produkty zbożowe, w tym również w diecie dzieci. Tylko 17 proc. ankietowanych matek sięga po tego typu produkty, przygotowując desery lub podwieczorki. Tymczasem w sytuacji, gdy nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, takie dania są odżywcze i sycące. Do tego przygotowuje się je szybko i z łatwością!

Przeczytaj także: Mirabelka – zapomniany skarb sadu. Na jakie przetwory się nada? 

Przepis na czekoladowy budyń jaglany z owocami 

Składniki

  • 50g kaszy jaglanej  
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu 
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1 mała brzoskwinia 
  • 4 daktyle 
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao  
  • 2 garści świeżych borówek i malin  

Przygotowanie

Kaszę dokładnie wypłucz. Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na 10-15 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodaj jogurt, brzoskwinię, namoczone daktyle oraz kakao. Całość dokładnie zblenduj na gładki krem. Jeśli budyń będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody z moczonych daktyli lub mleka. Podawaj w miseczce z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców.

image
FOTO: Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!" - Materiały Prasowe

Kasza manna na mleku z malinami  

Składniki

  • 50g kaszy manny  
  • 400ml mleka 2 proc. 
  • 3-4 garści malin  

Przygotowanie

Kaszę przesyp do kubka i dodaj 150ml mleka, całość wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną mannę. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką, by kasza się nie przypaliła. Kiedy zgęstnieje, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. W międzyczasie przygotuj malinowy sos: w garnku ugotuj maliny i dodaj erytrytol do smaku. Przetrzyj przez sitko. Kaszę przełóż do miseczki, polej sosem i udekoruj malinami. 

image
FOTO: Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!" - Materiały Prasowe

Przepis na kakaowe ciasteczka z mąki gryczanej 

Składniki

  • 200g mąki gryczanej  
  • 120g masła  
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 

Przygotowanie:  

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj jajko i kakao, zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, raz jeszcze wymieszaj całość do połączenia składników. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj z ciasta małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), układaj na blasze i spłaszcz dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu przestudź na kratce. Gotowe ciastka można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 

image
FOTO: Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!" - Materiały Prasowe

Owocowe smoothie z płatkami owsianymi 

Składniki

  • 50g płatków owsianych 
  • 2 szklanki wody  
  • 200 g truskawek  
  • 1 szklanka musu jabłkowego  
  • 2 brzoskwinie  
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych  
  • 1 marchew 

Przygotowanie

Dzień wcześniej zalej płatki wodą i odstaw na noc do lodówki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do blendera przełóż namoczone płatki, dodaj wodę, umyte truskawki, mus jabłkowy, orzechy, startą marchew oraz wypestkowane brzoskwinie. Zblenduj wszystko na aksamitnie gładką masę. W razie potrzeby dodaj wody, jogurtu naturalnego lub mleka. 

image
FOTO: Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!" - Materiały Prasowe

Pancakes z mąki orkiszowej i graham 

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej  
  • 40 g mąki graham 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 50 g cukru  
  • 1 jajko  
  • 40g roztopionego masła  
  • 250 ml mleka  
  • szczypta soli 

Przygotowanie

Jajka lekko roztrzep rózgą kuchenną, aż się spienią. Dodaj mleko, masło i wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Smaż niewielkie placuszki na suchej nieprzywierającej patelni, np. naleśnikowej, z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawaj ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy borówkami. 

image
FOTO: Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!" - Materiały Prasowe

źródło: kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” - materiały prasowe

fot. kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” - materiały prasowe

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 01:20