Spis treści:
3 ciekawostki o morelach, które musisz znać
Morele to bardzo cenne owoce, których latem mamy pod dostatkiem. Warto jeść je w postaci świeżej oraz suszonej. Ich właściwości znane są nie od dziś: to prawdopodobnie jedne z najstarszych uprawianych owoców na świecie! Chińscy rolnicy pielęgnowali je już prawdopodobnie 4000 lat temu! W Chinach morele mają znaczenie symboliczne: kojarzą się ze szczęściem, młodością i długim życiem. Morelami zajadają się także Austriacy. To oni stworzyli lody, wzorowane na knedlach z morelami! Tak zwane eismarillenknodel można zjeść we wiedeńskich lodziarniach. Składają się z lodów morelowych otoczonych śmietankowymi i obsypanych słodką skorupką, np. z siekanych orzechów.
Więcej na temat tego, czemu warto jeść morele, dowiesz się z naszego artykułu: Włącz morele do diety i ciesz się piękną skórą! Dlaczego warto je jeść cały rok?
Przepis na tradycyjne knedle z morelami
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 g świeżych moreli,
- 20 g masła
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub zmiel w maszynce. Dodaj do nich przesianą mąkę pszenną i wbij jajka. Wyrób delikatne ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel na równe kawałki (nie mogą być za małe). Morele umyj, przetnij każdą na pół i usuń pestkę. Z ciasta zrób placuszki, wkładaj po połówce moreli i dokładnie sklejaj, formując kulkę. Knedle wrzucaj do osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Podawaj polane roztopionym masłem, ewentualnie posypane bułką tartą.
Przeczytaj także: Domowe lodowe sorbety z letnich owoców
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements