Jakie składniki odżywcze znajdziemy w morelach?
Morele należą do najzdrowszych owoców. Zawierają moc witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Są bogate w potas, wapń, żelazo, mangan, miedź i cynk. Tym, co je wyróżnia, jest bardzo wysoka zawartość beta-karotenu i luteiny, a także zeaksantyny oraz beta-kryptoksantyny. To właśnie one nadają morelom piękny kolor, ale także służą naszemu zdrowiu, między innymi chroniąc nas przed szkodliwym działaniem tłuszczy i promieniowania ultrafioletowego.
Czy warto jeść suszone morele?
Sezon na morele przypada w środku lata. Zimą nie musimy rezygnować z jedzenia tych owoców - alternatywą są przetwory oraz morele suszone. Warto jednak pamiętać, że w tej drugiej wersji są one bardziej kaloryczne niż świeże owoce. Nie oznacza to, że są niezdrowe, a wręcz przeciwnie – kondensacja składników odżywczych jest w nich nawet większa! Najlepszym wyborem będą suszone morele niesiarkowane. Rozpoznamy je po ciemniejszym kolorze. To właśnie one mają najmniej konserwantów.
Morele dla pięknej skóry
Niezależnie od tego, czy wybierzemy morele świeże czy suszone, nasza skóra nam za to podziękuje. Zawarty w nich beta-karoten wpływa bowiem korzystnie na jej kondycję, zapobiegając szkodliwemu działaniu promieniowania UV. Dzięki temu możemy spowolnić starzenie się skóry, a być może nawet uniknąć chorób nowotworowych! Co więcej, morele nadadzą cerze złocistego koloru, nawilżą ją i zregenerują. Za ten ostatni proces odpowiada zawarta w owocach witamina C - dzięki niej skóra będzie jędrna i elastyczna.
Czy przy problemach ze wzrokiem warto jeść morele?
Luteina i zeaksantyna odpowiadają nie tylko za piękny odcień moreli. Wpływają też korzystnie na ludzki organizm, szczególnie wspierając wzrok. Gromadzą się w plamce żółtej w oku i chronią ją przed promieniowaniem UV. Dzięki odpowiedniej ilości moreli będziemy zatem lepiej widzieć, a oko będzie nawilżone. Warto włączyć te owoce do diety, jeżeli mierzymy się z powracającymi stanami zapalnymi oczu, ponieważ mają działanie przeciwzapalne.
Jak morele wpływają na układ pokarmowy?
Podobnie jak suszone śliwki, suszone morele przyspieszają trawienie i pomagają zwalczyć zaparcia. Warto je jeść przy problemach z wypróżnianiem, jednak nie wolno zapominać, że skutkiem ubocznym mogą być gazy. Przy wrażliwym układzie pokarmowym lepiej nie przesadzać z ilością moreli w diecie, bo mogą działać przeczyszczająco.
Zawarte w morelach antyoksydanty mają korzystny wpływ na żołądek i trzustkę. Te owoce wspierają też pracę wątroby, chroniąc ją między innymi przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami i stłuszczeniem.
Jedz morele by mieć serce jak dzwon
Ze względu na to, że morele są bogate w potas, ich spożywanie ma dobry wpływ na serce. Dzięki morelom możemy obniżyć ciśnienie tętnicze i zapobiegać arytmii. Po te owoce powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z cholesterolem, ponieważ morele obniżą jego poziom i zadziałają przeciwmiażdżycowo.
Jaki wpływ na zdrowie mają morele?
Prócz wszystkich wymienionych zalet, morele troszczą się też o zdrowie naszych kości oraz zapobiegają anemii. Są bogate w wapń, dzięki czemu wzmacniają kości, a w połączeniu z potasem sprawiają, że mniej wapnia wypłukuje się z organizmu. Z kolei za działanie przeciwanemiczne odpowiadają żelazo, witamina C i miedź, które wspierają przyswajanie pierwszego wymienionego pierwiastka. Ze względu na to po morele powinny sięgać kobiety, szczególnie zaś panie w ciąży, bo te owoce będą składnikiem zdrowej diety w tym stanie.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements