Sorbet cytrynowy
Składniki:
- 1,5 szklanka wody
- 1, 5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj bez pokrywki przez około 10 minut na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje i nieco się zredukuje. Następnie odstaw do wystygnięcia. Gdy syrop cukrowy będzie chłodny, wlej sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj i przelej do pojemnika lub foremek na lody. Wstaw do zamrażalnika na całą noc.
Przepis na sorbet z arbuza
Składniki:
- 2 kg arbuza
- 125 ml wody
- 40 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania syropu cukrowego, gotując w garnku wodę z cukrem przez ok. 10 minut. Woda powinna odparować a syrop nieco zgęstnieć. Odstaw płyn do wystudzenia.
Pokrój arbuza na mniejsze kawałki i w miarę możliwości usuń z niego pestki. Następnie zblenduj go wraz z sokiem z cytryny. Połącz z ostudzonym syropem cukrowym. Masę przełóż do foremek lub pojemnika i wstaw do zamrażalnika na około 6-8 godzin. Jeżeli chcesz uniknąć kryształów lodu, przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj masę co 30 minut.
Przeczytaj także: Kremowe lody dla wegan. Czym zastąpić śmietankę w wegańskich lodach?
Domowy sorbet z moreli
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg miękkich moreli
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem w naczyniu bez przykrycia przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Morele umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. Jeżeli są bardzo twarde, możesz podpiec je przez 20 minut w piekarniku. Zblenduj owoce na gładką masę razem z sokiem z cytryny. Następnie dodaj wystudzony syrop cukrowy. Przełóż do pojemnika lub foremek na lody i schładzaj w zamrażalniku przez 6-8 godzin. Jeżeli chcesz uniknąć kryształów lodu, przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj masę co około 30 minut.
Przepis na sorbet z kiwi
Składniki:
- 1 kg kiwi
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia, by woda odparowała, a syrop zgęstniał. Odstaw do wystygnięcia.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w blenderze i zmiksuj na puree z sokiem z cytryny. Następnie dodaj wystudzony syrop cukrowy i wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do pojemnika lub foremek na lody. Schładzaj w zamrażarce przez około 6 godzin.
Domowy sorbet z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka, wsyp cukier i gotuj razem na średnim ogniu przez około 10 minut. Woda powinna częściowo odparować a syrop zgęstnieć. Następnie odstaw, by całość wystygła.
Porzeczki umyj i obierz, usuwając ogonki. Umieść w blenderze i zmiksuj. Jeżeli chcesz, by lody były gładkie, zmiksowaną masę przetrzyj przez sitko. Połącz porzeczki z syropem cukrowym. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia lub foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na całą noc.
Przeczytaj także: Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy!
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements