StoryEditorLody owocowe

Domowe lodowe sorbety z letnich owoców

Sorbety lodowe powstają na bazie owoców. To doskonały sposób, by zaspokoić pragnienie na lody, kiedy jesteśmy na diecie wegańskiej, ale ten smak zachwyci wszystkich. Ich zrobienie jest proste, bez trudu stworzymy też własne kompozycje smakowe! Poznaj nasze propozycje na domowe sorbety lodowe.

Sorbet cytrynowy 

Składniki

  • 1,5 szklanka wody  
  • 1, 5 szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki soku z cytryny 

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj bez pokrywki przez około 10 minut na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje i nieco się zredukuje. Następnie odstaw do wystygnięcia. Gdy syrop cukrowy będzie chłodny, wlej sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszaj i przelej do pojemnika lub foremek na lody. Wstaw do zamrażalnika na całą noc. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na sorbet z arbuza 

Składniki

  • 2 kg arbuza 
  • 125 ml wody 
  • 40 g cukru 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania syropu cukrowego, gotując w garnku wodę z cukrem przez ok. 10 minut. Woda powinna odparować a syrop nieco zgęstnieć. Odstaw płyn do wystudzenia. 

Pokrój arbuza na mniejsze kawałki i w miarę możliwości usuń z niego pestki. Następnie zblenduj go wraz z sokiem z cytryny. Połącz z ostudzonym syropem cukrowym. Masę przełóż do foremek lub pojemnika i wstaw do zamrażalnika na około 6-8 godzin. Jeżeli chcesz uniknąć kryształów lodu, przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj masę co 30 minut.

Przeczytaj także: Kremowe lody dla wegan. Czym zastąpić śmietankę w wegańskich lodach?

image
FOTO: Envato Elements

Domowy sorbet z moreli 

Składniki

  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 kg miękkich moreli 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

Przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem w naczyniu bez przykrycia przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Morele umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. Jeżeli są bardzo twarde, możesz podpiec je przez 20 minut w piekarniku. Zblenduj owoce na gładką masę razem z sokiem z cytryny. Następnie dodaj wystudzony syrop cukrowy. Przełóż do pojemnika lub foremek na lody i schładzaj w zamrażalniku przez 6-8 godzin. Jeżeli chcesz uniknąć kryształów lodu, przez pierwsze 3 godziny chłodzenia miksuj masę co około 30 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na sorbet z kiwi 

Składniki

  • 1 kg kiwi 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia, by woda odparowała, a syrop zgęstniał. Odstaw do wystygnięcia. 

Kiwi obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w blenderze i zmiksuj na puree z sokiem z cytryny. Następnie dodaj wystudzony syrop cukrowy i wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do pojemnika lub foremek na lody. Schładzaj w zamrażarce przez około 6 godzin.

image
FOTO: Envato Elements

Domowy sorbet z czerwonych porzeczek 

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka cukru 

Przygotowanie

Wlej wodę do garnka, wsyp cukier i gotuj razem na średnim ogniu przez około 10 minut. Woda powinna częściowo odparować a syrop zgęstnieć. Następnie odstaw, by całość wystygła. 

Porzeczki umyj i obierz, usuwając ogonki. Umieść w blenderze i zmiksuj. Jeżeli chcesz, by lody były gładkie, zmiksowaną masę przetrzyj przez sitko. Połącz porzeczki z syropem cukrowym. Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia lub foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na całą noc.

Przeczytaj także: Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy!

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 10:47