StoryEditorSezon na szparagi

Przepis na szparagi w cieście z dodatkiem pesto

Szparagi najlepiej smakują wiosną! W tym okresie warto się nimi nacieszyć, przygotowując najróżniejsze dania z tymi warzywami. Smaczną przekąską będą zielone szparagi w cieście posmarowanym pesto z bazylii. Jak je przygotować?

Jak przygotować zielone szparagi do zjedzenia? 

Przygotowanie zielonych szparagów do zjedzenia nie wymaga dużego nakładu pracy. Najważniejsze, by warzywa były świeże. Rozpoznamy to po zwartej, jędrnej formie, lekko lśniącej główce i małym zdrewnieniu. Nie szkodzi, jeżeli szparagi będą cienkie - wówczas mamy większe szanse, że nie będą zdrewniałe. Zielone szparagi wystarczy dokładnie umyć i ewentualnie pozbyć się stwardniałej części, mocno wyginając warzywo – samo pęknie we właściwym miejscu. Nie trzeba ich obierać, zatem szybko będą gotowe do zjedzenia. 

Przeczytaj więcej: Jak gotować szparagi, by były miękkie? Poznaj triki i przygotuj pyszne szparagi z jajkiem! 

Przepis na szparagi w cieście z pesto 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 1 pęczek zielonych szparagów, 
  • 1 słoiczek pesto z bazylii, 
  • sezam lub czarnuszka do posypania 

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 2 mm. Następnie pokrój je ostrym nożem w szerokie paski (ok. 3 cm szerokości). Każdy pasek posmaruj obficie pesto z bazylii. Szparagi umyj i odłam zdrewniałą część. Każde warzywo owiń paskiem ciasta. Ułóż na blasze i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto zrobi się złote.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 20:20