Jak przygotować zielone szparagi do zjedzenia?
Przygotowanie zielonych szparagów do zjedzenia nie wymaga dużego nakładu pracy. Najważniejsze, by warzywa były świeże. Rozpoznamy to po zwartej, jędrnej formie, lekko lśniącej główce i małym zdrewnieniu. Nie szkodzi, jeżeli szparagi będą cienkie - wówczas mamy większe szanse, że nie będą zdrewniałe. Zielone szparagi wystarczy dokładnie umyć i ewentualnie pozbyć się stwardniałej części, mocno wyginając warzywo – samo pęknie we właściwym miejscu. Nie trzeba ich obierać, zatem szybko będą gotowe do zjedzenia.
Przeczytaj więcej: Jak gotować szparagi, by były miękkie? Poznaj triki i przygotuj pyszne szparagi z jajkiem!
Przepis na szparagi w cieście z pesto
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 słoiczek pesto z bazylii,
- sezam lub czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 2 mm. Następnie pokrój je ostrym nożem w szerokie paski (ok. 3 cm szerokości). Każdy pasek posmaruj obficie pesto z bazylii. Szparagi umyj i odłam zdrewniałą część. Każde warzywo owiń paskiem ciasta. Ułóż na blasze i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto zrobi się złote.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements