StoryEditorWersja wegetariańska

Przepis na warzywne nuggetsy

Nuggetsy to danie, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Alternatywą dla klasycznych kotlecików z kurczaka mogą stać się takie przygotowane z warzyw! To także dobry sposób, by przemycić witaminy do diety dzieci, które nie przepadają za warzywami na talerzu. Jak zrobić warzywne nuggetsy?

Jak zrobić zdrowe nuggetsy? 

Wiele dzieci mogłoby jeść nuggetsy codziennie - szczególnie te ze znanych sieci fast food. Jednak rodzice, dbający o zbilansowaną dietę, doskonale wiedzą, że to nienajlepszy pomysł. Warto wykazać się sprytem w kuchni i przygotowywać nuggetsy w zdrowszej wersji. Możemy na przykład zrezygnować ze smażenia ich w głębokim oleju i zamiast tego upiec kotleciki w piekarniku, rezygnując z dodatkowego tłuszczu. Panierkę z mąki i bułki tartej można zamienić np. na taką z pokruszonych płatków kukurydzianych lub płatków owsianych. Z kolei rozwiązaniem dla osób, które minimalizują ilość zjadanego mięsa lub chcą przemycić do jadłospisu więcej witamin, są nuggetsy z warzyw. 

Warzywne nuggetsy – jak je zrobić? 

Składniki: 

  • 3 marchewki 
  • 0,5 kalafiora 
  • 1 brokuł 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 0,5 cebuli  
  • 1,25 szklanki bułki tartej 
  • pieprz i sól 
  • oliwa z oliwek 

Przygotowanie: 

Kalafiora i brokuł umyj i podziel na różyczki. Marchew dokładnie umyj i obierz. Czosnek i cebulę obierz z łupinek. Umieść warzywa w blenderze. Wbij jajko, dodaj przyprawy i zmiksuj całość na jednolitą masę. Następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Z tak przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni. Podawaj z domowymi frytkami i sosem.

Przeczytaj także: Jak samemu zrobić nuggetsy z kurczaka niczym z restauracji?

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:00