Jak zrobić zdrowe nuggetsy?
Wiele dzieci mogłoby jeść nuggetsy codziennie - szczególnie te ze znanych sieci fast food. Jednak rodzice, dbający o zbilansowaną dietę, doskonale wiedzą, że to nienajlepszy pomysł. Warto wykazać się sprytem w kuchni i przygotowywać nuggetsy w zdrowszej wersji. Możemy na przykład zrezygnować ze smażenia ich w głębokim oleju i zamiast tego upiec kotleciki w piekarniku, rezygnując z dodatkowego tłuszczu. Panierkę z mąki i bułki tartej można zamienić np. na taką z pokruszonych płatków kukurydzianych lub płatków owsianych. Z kolei rozwiązaniem dla osób, które minimalizują ilość zjadanego mięsa lub chcą przemycić do jadłospisu więcej witamin, są nuggetsy z warzyw.
Warzywne nuggetsy – jak je zrobić?
Składniki:
- 3 marchewki
- 0,5 kalafiora
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- 1,25 szklanki bułki tartej
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kalafiora i brokuł umyj i podziel na różyczki. Marchew dokładnie umyj i obierz. Czosnek i cebulę obierz z łupinek. Umieść warzywa w blenderze. Wbij jajko, dodaj przyprawy i zmiksuj całość na jednolitą masę. Następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Z tak przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na patelni. Podawaj z domowymi frytkami i sosem.
Przeczytaj także: Jak samemu zrobić nuggetsy z kurczaka niczym z restauracji?
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements