Dlaczego warto jeść kozi ser?
Ser z mleka od kozy na sklepowej półce jest zwykle sporo droższy od tego krowiego. W dobie walki z inflacją to dla wielu osób wystarczający argument, by zrezygnować z zakupu. Od czasu do czasu warto jednak zaszaleć i sprawić sobie kozi ser, ponieważ ma on właściwości zdrowotne. Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Zawiera między innymi witaminy D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, selen i inne składniki odżywcze. Warto także pamiętać, że ser kozi jest lepiej przyswajany przez organizm człowieka niż produkty z mleka krowiego, ma również mniej laktozy. Ze względu na o wiele niższą zawartość kazeiny, ser kozi jest hipoalergiczny.
Przeczytaj także: Przepis na majowy piknik: babeczki z truskawkami i czekoladą
Przepis na muffiny na słono z kozim serem
Składniki:
- 125 g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 150 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g świeżego sera koziego,
- 3 łyżki śmietanki 18 proc.,
- 12 suszonych pomidorów w oleju,
- czarne oliwki bez pestek,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski. Wlej 3 łyżki śmietanki i utrzyj oba składniki. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i masło. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Garść oliwek pokrój na połówki, pomidory odsącz z oleju i pokrój na mniejsze części. Dodaj do ciasta, a następnie wkrusz do niego kozi ser. Przypraw pieprzem i odrobiną soli. Nałóż do foremek od muffinów do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements