Desery w słoikach - wygodne słodkości na imprezę
Już od kilku lat niezwykle popularne są desery w słoikach, zwane także niekiedy monoporcjami. Skąd ta sława? Przede wszystkim są wygodne i podzielne, co ma duże znaczenie zwłaszcza dla osób, które same przygotowują je na imprezę. Co więcej, można im z łatwością nadać spektakularny wygląd, na przykład umieszczając w przezroczystym naczyniu i dekorując bitą śmietaną czy cukrowymi ozdobami. Dzięki temu możemy także dostosować ulubiony przepis do okazji, np. na przyjęcie z okazji Halloween czy wielkanocny obiad.
Przeczytaj także: Deser na raz czyli szarlotka w kubku lub słoiku
Przepis na czekoladowy pudding
Składniki:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego,
- 50 g drobnego cukru,
- 1 litr mleka,
- kilka truskawek,
- okruchy dowolnego ciasta lub ciasteczek w ciemnym kolorze
lukier:
- 100 g cukru pudru,
- pomarańczowy barwnik,
- woda
Przygotowanie:
Z litra mleka odlej szklankę i wsyp do niej proszek budyniowy z obu opakowań oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka wlej do rondelka i podgrzej. Gdy się zagotuje, przelej mleko z proszkiem budyniowym, rozmieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Ugotowaną masę przełóż do słoiczków, szklanek lub miseczek i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj pomarańczowy barwnik według instrukcji na opakowaniu. Następnie wymieszaj go z cukrem pudrem na gęsty, gładki lukier, w razie potrzeby dodając nieco wody. Truskawki umyj i osusz, zanurzaj każdą w lukrze i odkładaj do wyschnięcia.
Ostudzony budyń posyp po wierzchu grubą warstwą pokruszonych ciastek lub ciasta. Pośrodku układaj polukrowane truskawki, by uzyskać efekt marchewek na polu.
źródło: materiały prasowe firmy Diamant
fot. Diamant
oprac. Zuzanna Ćwiklińska