StoryEditorDomowe przetwory

Przetwory ze szczawiu: jak przygotować szczaw w słoiku na zimę?

Maj to najlepszy miesiąc na zbieranie młodych liści szczawiu. Ta roślina jest jednak zbyt smaczna i wartościowa, by cieszyć się nią tylko przez miesiąc w roku! Z tego powodu warto zebrać więcej szczawiu w szczycie sezonu i zawekować go na zimę. Jak to zrobić?

Jakie są zalety jedzenia szczawiu? 

Kwaskowate, niepozorne liście szczawiu mają w sobie ogromną moc! Choć ze szczawiem nie wolno przesadzać, zjedzenie talerza zupy szczawiowej od czasu do czasu przyniesie dobre skutki dla naszego organizmu. W tej roślinie kryje się bowiem spora ilość witaminy A, zalecanej wszystkim, którzy mają problemy ze wzrokiem lub spędzają dużo czasu przed ekranami. W szczawiu znajdziemy także duże ilości witaminy C oraz liczne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki oraz mają działanie przeczyszczające i moczopędne. Dzięki antyoksydantom możemy zatem wspomóc swój organizm w wydalaniu toksyn. Szczaw pomoże również oczyścić krew przy anemii, zwiększyć poziom hemoglobiny, obniżyć ciśnienie oraz zredukować poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Tę roślinę poleca się wszystkim osobom, z których trybem życia związany jest stres, ponieważ jej aktywne składniki zapobiegają wydzielaniu się kortyzolu. 

Kto nie powinien jeść szczawiu? 

Przy wszystkich swoich zaletach, szczaw ma również wady. To jedna z roślin, z którymi w diecie nie można przeholować. Wszystko z powodu obecności kwasu szczawiowego, który obniża poziom wapnia i magnezu w organizmie. By zneutralizować jego działanie, zupę szczawiową powinno się podawać w towarzystwie jajka. 

Przeczytaj także: Gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw? Jak zrobić z niego zupę?

Szczawiu nie powinny jeść osoby, które mają problemy z pęcherzem moczowym, kamicą nerek oraz bólami reumatycznymi. Z kolei ci, którzy cieszą się świetnym zdrowiem, muszą uważać, by nie przedobrzyć. Nadmierne spożycie szczawiu może bowiem przełożyć się na bóle brzucha oraz pęcherza i wymioty. Na jedną porcję potrawy powinno przypadać nie więcej niż 100 g tej rośliny. 

Jak zrobić szczaw do słoika? 

Przygotowanie pasteryzowanego szczawiu na zimę jest proste i z pewnością podziękujemy sobie za to w sezonie przeziębień, gdy będziemy mogli skorzystać z dobrodziejstw witaminy C, zawartej w tej roślinie. Poniższy przepis zakłada proporcję na 1 kg szczawiu, przygotowując większą ilość przetworów należy pamiętać o zachowaniu stosunku 1:2. 

Składniki: 

  • 1 kg szczawiu 
  • 2 łyżki soli niejodowanej 

Przygotowanie

Zacznij od przejrzenia szczawiu i pozbycia się brzydkich liści. Następnie opłucz te, które pozostały i w razie potrzeby pozbądź się twardych ogonków. Posiekaj szczaw i posyp go solą, a następnie wymieszaj ręką, lekko nagniatając. Odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie przekładaj szczaw wraz z sokiem, który pojawi się w naczyniu, do czystych i szczelnych słoików. Zakręć dokładnie i pasteryzuj przez około 15 minut, a następnie odstaw, by wystygły. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Sezon na szczaw

Gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw? Jak zrobić z niego zupę?

Wiosną możemy w pełni cieszyć się urokami sezonowej kuchni. Warto z nich maksymalnie korzystać, bo w przypadku niektórych warzyw i owoców to jedyny moment, kiedy się pojawiają. Wśród nich znajduje się szczaw - świetny materiał na sezonową zupę. Gdzie go szukać? Jak ugotować zupę szczawiową?

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 16:51