StoryEditorNa zimowe dni

Rozgrzewająca zimowa herbata jak z kawiarni? Zrób ją w domu!

Jeżeli patrząc za okno marzysz tylko o gorącej herbacie niczym z wykwintnej kawiarni, mamy dla ciebie rozwiązanie! Rozgrzewający napój z pysznymi dodatkami smakowymi z łatwością zrobisz w domu. Przy okazji także sporo zaoszczędzisz! Jak samemu zrobić zimową herbatę?

Jaką herbatę najlepiej pić zimą? 

Czy wybór odmiany herbaty, którą pijemy o danej porze roku, ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Zimą najlepiej wybrać klasyczną, czarną herbatę bądź pu-erh albo oolong. Dlaczego? Oczywiście, ważne są kwestie smakowe – herbata czarna dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami. Jednak to nie wszystko. Wszystkie te typy herbat mają działanie bakteriobójcze, zatem wspomogą organizm w okresie obniżonej odporności. Do napoju typu pu-erh lub oolong lepiej nie dodawać zbyt wielu dodatków. Oolong sama w sobie zawiera minerały, witaminy, a także teofilinę i kofeinę, które stymulują pracę układu nerwowego i dodają energii – to cenna właściwość w zimowe dni! 

Przeczytaj także: Zimno Ci? Czujesz dreszcze? Wypróbuj najzdrowsze napoje rozgrzewające, które wzmacniają odporność 

Zimą lepiej zrezygnować z herbaty zielonej. Oczywiście, filiżanka tego naparu nikomu nie zaszkodzi, jednak jedną z właściwości tego typu herbaty jest ochładzanie organizmu. 

Co można dodać do zimowej herbaty? 

Przygotowując dzbanek z zimową herbatą, możemy wykorzystać wszystkie zgromadzone w spiżarni skarby z lata: soki, syropy czy mrożone owoce. Do tego odpowiednia kompozycja rozgrzewających przypraw korzennych oraz kilka plastrów świeżych cytrusów i gotowe! 

Do zimowej herbaty można dodać na przykład: 

  • imbir, 
  • cytrynę, 
  • pomarańczę, 
  • mandarynki, 
  • miód, 
  • cynamon, 
  • goździki, 
  • wanilię, 
  • maliny lub syrop malinowy, 
  • rozmaryn, 
  • anyż, 
  • owoce suszone, np. śliwki, gruszki, jabłka, morele, pigwę. 

W komponowaniu ulubionej herbaty ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz preferencje smakowe! 

Przepis na zimową herbatkę jak z kawiarni 

Składniki

  • 500 ml gorącej wody, 
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, 
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego, 
  • pół pomarańczy, 
  • kawałek kory cynamonu, 
  • 1 cm korzenia imbiru, 
  • 3 goździki, 
  • gałązka rozmarynu. 

Przygotowanie

Pomarańczę sparz i wyszoruj, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Umieść w dzbanku. Następnie zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach, dodaj do dzbanka. Umieść w naczyniu goździki, cynamon oraz rozmaryn. Do osobnego dzbanuszka wsyp czarną herbatę i zalej ją gorącą wodą. Gdy herbata się zaparzy, przelej ją do naczynia z dodatkami. Dodaj miód lub sok malinowy, by dosłodzić według własnego uznania.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 05:32