Jaką herbatę najlepiej pić zimą?
Czy wybór odmiany herbaty, którą pijemy o danej porze roku, ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Zimą najlepiej wybrać klasyczną, czarną herbatę bądź pu-erh albo oolong. Dlaczego? Oczywiście, ważne są kwestie smakowe – herbata czarna dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami. Jednak to nie wszystko. Wszystkie te typy herbat mają działanie bakteriobójcze, zatem wspomogą organizm w okresie obniżonej odporności. Do napoju typu pu-erh lub oolong lepiej nie dodawać zbyt wielu dodatków. Oolong sama w sobie zawiera minerały, witaminy, a także teofilinę i kofeinę, które stymulują pracę układu nerwowego i dodają energii – to cenna właściwość w zimowe dni!
Przeczytaj także: Zimno Ci? Czujesz dreszcze? Wypróbuj najzdrowsze napoje rozgrzewające, które wzmacniają odporność
Zimą lepiej zrezygnować z herbaty zielonej. Oczywiście, filiżanka tego naparu nikomu nie zaszkodzi, jednak jedną z właściwości tego typu herbaty jest ochładzanie organizmu.
Co można dodać do zimowej herbaty?
Przygotowując dzbanek z zimową herbatą, możemy wykorzystać wszystkie zgromadzone w spiżarni skarby z lata: soki, syropy czy mrożone owoce. Do tego odpowiednia kompozycja rozgrzewających przypraw korzennych oraz kilka plastrów świeżych cytrusów i gotowe!
Do zimowej herbaty można dodać na przykład:
- imbir,
- cytrynę,
- pomarańczę,
- mandarynki,
- miód,
- cynamon,
- goździki,
- wanilię,
- maliny lub syrop malinowy,
- rozmaryn,
- anyż,
- owoce suszone, np. śliwki, gruszki, jabłka, morele, pigwę.
W komponowaniu ulubionej herbaty ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz preferencje smakowe!
Przepis na zimową herbatkę jak z kawiarni
Składniki:
- 500 ml gorącej wody,
- 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej,
- 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego,
- pół pomarańczy,
- kawałek kory cynamonu,
- 1 cm korzenia imbiru,
- 3 goździki,
- gałązka rozmarynu.
Przygotowanie:
Pomarańczę sparz i wyszoruj, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Umieść w dzbanku. Następnie zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach, dodaj do dzbanka. Umieść w naczyniu goździki, cynamon oraz rozmaryn. Do osobnego dzbanuszka wsyp czarną herbatę i zalej ją gorącą wodą. Gdy herbata się zaparzy, przelej ją do naczynia z dodatkami. Dodaj miód lub sok malinowy, by dosłodzić według własnego uznania.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements