Gorąca woda z cytryną
W ten sposób powinniśmy zaczynać dzień – od wypicia gorącej wody z cytryną, która zawiera sporo witaminy C, a do tego wspomaga oczyszczanie organizmu. To także porządna dawka witalności i rozbudzenia. Dodatkowo pobudzamy układ pokarmowy do działania. Można dodać do tego zdrowego napoju także miód, oczywiście liczy się tylko ten naturalny od lokalnego pszczelarza!
Mikstura na wzmocnienie odporności z imbiru
To prawdziwa bomba witaminowa, a do tego wsparcie w nabywaniu lepszej odporności. Imbir – kawałek wielkości kciuka, ścieramy na tarce i łączymy z sokiem z jednej cytryny (lub kroimy ją po uprzednim wyszczotkowaniu), dodajemy dwie łyżki kurkumy i nieco naturalnego miodu (według gustu). Całość zalewamy 1-1,5 l gorącej wody. Mieszamy i czekamy 5 minut. Pijemy gorące! Mikstura działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie – można ją pić codziennie, aby nie zapadać na infekcje jesienno-zimowe.
Herbata z syropem malinowym i lipą
Dobrze jest wypić wieczorem zaparzoną herbatę z lipy z dodatkiem syropu z malin. Uwaga – napar może zadziałać napotnie, dlatego stosujemy go przed snem. Napój wspomoże usuwanie z organizmu toksyny i zmniejsza obrzęk błon śluzowych. Napitek można wzbogacić naturalnym miodem, najlepiej lipowym lub spadziowym.
Herbatka ziołowa na odporność
Do wyboru pozostają gotowe mieszanki ziołowe lub te z wiodącym jednym składnikiem, jak: rumianek, czarny bez, szałwia, prawoślaz. Dobrze zadziała także zielona herbata i matcha, która jest jedną z najzdrowszych herbat na świecie! Matcha to silny antyoksydant odpowiadający za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. Jej picie zmniejsza ryzyko miażdżycy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a do tego znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Złote mleko z kurkumy
Rozgrzewające, sycące, zdrowe! Czego chcieć więcej? Do przygotowania tego zdrowego napoju potrzeba mleka i przypraw. W małym garnku podgrzewamy mleko (może być roślinne), dodajemy kurkumę, cynamon i czarny pieprz lub cayenne (po szczypcie). Miksturę wzbogacamy olejem kokosowym lub masłem ghee (1 łyżeczka), całość słodzimy naturalnym miodem lub syropem klonowym, do smaku. Mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Pijemy gorące! Uwaga! Kurkuma jest znana z działania przeciwzapalnego, przeciwwirusowego oraz przeciwutleniającego.
Rozgrzewające mleko migdałowe
Mleko migdałowe łączymy z kardamonem, miodem, szafranem, opcjonalnie z cynamonem, podgrzewamy napój i pijemy, rozkoszując się jego smakiem. Mikstura jest pełna witamin, potasu i magnezu!
Gorąca czekolada lub kakao cynamonowe
Cynamon ma wybitne właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Warto dodać tę przyprawę do domowego kakao na bazie mleka roślinnego lub do zrobienia gorącej czekolady z rozpuszczonych tabliczek gorzkiej czekolady w połączeniu z mlekiem! Czekoladę ścieramy na tarce. Pół litra mleka zagotowujemy z cynamonem (pół łyżeczki), wsypujemy startą tabliczkę czekolady i mieszamy całość, delikatnie podgrzewając. Gorącą czekoladę przelewamy do kubka!
Szklankę mleka należy zagotować z kakao (2 łyżki) i z cynamonem (szczypta). Napój powinniśmy dokładnie wymieszać i opcjonalnie dodać miód lub cukier kokosowy. Miksturę wlewamy do kubka, z wierzchu napitek można posypać czekoladą i udekorować bitą śmietaną.
Angelika Drygas
Fot. envato elements