Najczęstszym powodem bólu gardła jest wirus, katar, grypa. Bywa, że jest efektem alergii lub zbyt suchego powietrza. Ból przy przełkaniu staje się szczególnie uciążliwy podczas jedzenia, powodując dyskomfort po każdym kęsie. Jak sobie z nim poradzić?
Woda z solą
Nie jest to najsmaczniejszy sposób, ale skuteczny. Płukanie gardła tzw. solanką to jedna z najstarszych metod radzenia sobie z bólem gardła. Roztwór powinien być ciepły – wsypujemy jedną dużą łyżkę soli do szklanki wody i gotowe.
Pij dużo płynów
W czasie gardłowych infekcji należy pić dużo ciepłych napojów: wodę z cytryną i miodem, herbatę z cytryną, gorący sok malinowy, miksturę z imbirem, cytryną i miodem lub po prostu przegotowaną wodę bez dodatków.
Woda utleniona
Starym i skutecznym, ale niezbyt smacznym sposobem na bolące gardło, jest płukanie gardła wodą utlenioną. Mieszamy 1 łyżeczkę 3% wody utlenionej i pół szklanki letniej wody. Płuczemy dwukrotnie, kilka razy dziennie.
Szałwia
Płukanie gardła naparem z szałwii lub rumianku to kolejne domowe sposoby, które stosowały nasze babcie.
Czosnek i cebula
Właściwości antybiotyczne czosnku są wszystkim znane. W razie infekcji, można zjadać 3 ząbki czosnku w ciągu dnia. Należy wcześniej go zmiażdżyć. Syrop z cebuli jest wskazany niemal przy każdym przeziębieniu. Właściwości odkażające cebuli na pewno skrócą czas infekcji. Przepis znajdziecie w naszym artykule.
Kisiel z siemienia lnianego
Bardzo często przyczyną bólu gardła jest suche powietrze. Dlatego warto wspierać się mieszankami, które pomogą w nawilżeniu śluzówki gardła. Tutaj idealnie sprawdzi się domowy kisiel z siemienia lnianego z syropem owocowym.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 3-4 łyżki siemienia lnianego w ziarnie.
Przygotowanie:
Umieść składniki w garnuszku, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj syrop owocowy lub ewentualnie owoce i zmiksuj na koktajl. Ważne, by specyfik pić jeszcze ciepły.
Miód
To niezastąpiony produkt naturalny, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, redukuje stany zapalne, koi podrażnioną śluzówkę. Dobrze jest ssać porcję miodu kilka razy dziennie.
Odpowiednia atmosfera
Nawilżanie powietrza nabiera na znaczeniu w okresie jesienno-zimowym, kiedy grzejniki generują suche powietrze. Ważne, aby wietrzyć pomieszczenia i opcjonalnie stosować nawilżacze powietrza.
Angelika Drygas
Fot. envato elements