StoryEditorNa kaszel

Syrop z cebuli - na co pomaga i jak go przygotować?

28.09.2022., 14:18h

Syrop z cebuli to skuteczny sposób na uporczywy kaszel. Pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, a przy tym jest w pełni naturalny i można go samodzielnie przyrządzić w domu. Jak stosować syrop z cebuli?

Do zrobienia syropu z cebuli można użyć cebuli żółtej lub czerwonej. Ta pierwsza ma nieco ostrzejszy smak i nadaje się do tego celu znakomicie. Jeśli chodzi o miód – można użyć dowolnego, jednak radzimy wybrać lipowy lub gryczany – mają wspaniałe właściwości uodparniające.

Syrop z cebuli i miodu 

Składniki:

  • 2-3 cebule - 300 g,
  • 4-5 łyżek miodu,
  • opcjonalnie można dodać: sok z cytryny, czosnek lub imbir.

Wykonanie:

Obierz i posiekaj drobno cebule. Włóż je do wyparzonego słoika o pojemności 500 ml. Dodaj płynnego miodu, ewentualnie cztery łyżki cukru (białego lub trzcinowego). Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik (nie zakrecaj go) i odstaw na jedną-dwie doby. W tym czasie cebula puści sok. Przelej go do butelki, odcedzając zawartość. Syrop przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. 

Do cebuli z miodem można dodać wyciśnięty sok z cytryny lub/i kilka obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku, a nawet starty kawałek świeżego imbiru.

Syrop z cebuli na kaszel

Nie zaleca się picia syropu z cebuli bezpośrednio przed snem ze względu na jego właściwości wykrztuśne. Kaszel mógłby przeszkodzić w spokojnym śnie. Dodatek miodu ma sprawić, że zostaje zniwelowany nieprzyjemny zapach cebuli, który może odstraszać, zawłaszcza dzieci. W przypadku alergii na miód można użyć cukru.

image
FOTO: Envato Elements

Właściwości naturalnego syropu z cebuli:

  • działanie dezynfekujące,
  • wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego dzięki zawartości cynku,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • zwalczanie kaszlu – silne działanie wykrztuśne,
  • wspiera leczenie chorób układu moczowego.

Jak stosować syrop z cebuli?

Dzieci: 1-2 łyżki dwa razy dziennie.

Dorośli: 1 łyżka syropu 3 razy dziennie.

Cebula jest znana przede wszystkim z właściwości bakteriobójczych. Zawiera całe mnóstwo minerałów, jak: siarka, magnez, krzem, cynk i witaminę C.

Lecznicze właściwości cebuli:

  • wspieranie odporności,
  • pomoc w walce z przeziębieniem,
  • działanie bakteriobójcze oraz przeciwgorączkowe,
  • właściwości odkrztuszające,
  • wspomaganie trawienia i profilaktyki zaparć,
  • przeciwdziałanie zakrzepom,
  • działanie antybiotyczne,
  • obniżanie poziomu cholesterolu.

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 21:06