Do zrobienia syropu z cebuli można użyć cebuli żółtej lub czerwonej. Ta pierwsza ma nieco ostrzejszy smak i nadaje się do tego celu znakomicie. Jeśli chodzi o miód – można użyć dowolnego, jednak radzimy wybrać lipowy lub gryczany – mają wspaniałe właściwości uodparniające.
Syrop z cebuli i miodu
Składniki:
- 2-3 cebule - 300 g,
- 4-5 łyżek miodu,
- opcjonalnie można dodać: sok z cytryny, czosnek lub imbir.
Wykonanie:
Obierz i posiekaj drobno cebule. Włóż je do wyparzonego słoika o pojemności 500 ml. Dodaj płynnego miodu, ewentualnie cztery łyżki cukru (białego lub trzcinowego). Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik (nie zakrecaj go) i odstaw na jedną-dwie doby. W tym czasie cebula puści sok. Przelej go do butelki, odcedzając zawartość. Syrop przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Do cebuli z miodem można dodać wyciśnięty sok z cytryny lub/i kilka obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku, a nawet starty kawałek świeżego imbiru.
Syrop z cebuli na kaszel
Nie zaleca się picia syropu z cebuli bezpośrednio przed snem ze względu na jego właściwości wykrztuśne. Kaszel mógłby przeszkodzić w spokojnym śnie. Dodatek miodu ma sprawić, że zostaje zniwelowany nieprzyjemny zapach cebuli, który może odstraszać, zawłaszcza dzieci. W przypadku alergii na miód można użyć cukru.
Właściwości naturalnego syropu z cebuli:
- działanie dezynfekujące,
- wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego dzięki zawartości cynku,
- zapobieganie miażdżycy,
- zwalczanie kaszlu – silne działanie wykrztuśne,
- wspiera leczenie chorób układu moczowego.
Jak stosować syrop z cebuli?
Dzieci: 1-2 łyżki dwa razy dziennie.
Dorośli: 1 łyżka syropu 3 razy dziennie.
Cebula jest znana przede wszystkim z właściwości bakteriobójczych. Zawiera całe mnóstwo minerałów, jak: siarka, magnez, krzem, cynk i witaminę C.
Lecznicze właściwości cebuli:
- wspieranie odporności,
- pomoc w walce z przeziębieniem,
- działanie bakteriobójcze oraz przeciwgorączkowe,
- właściwości odkrztuszające,
- wspomaganie trawienia i profilaktyki zaparć,
- przeciwdziałanie zakrzepom,
- działanie antybiotyczne,
- obniżanie poziomu cholesterolu.
Angelika Drygas
fot. envato elements