StoryEditorJesienne miody

Miód lipowy – na co pomaga?

25.09.2022., 11:00h

Miód lipowy ma szereg właściwości, które nabierają na znaczeniu w okresie jesienno-zimowym. To świetny pomocnik w walce z rozmaitymi chorobami wirusowymi i bakteryjnymi. Jak stosować miód lipowy? Kiedy najlepiej po niego sięgać?

Miód lipowy ma zazwyczaj jasnożółtą barwę, zdarza się, że jest zielonkawy lub oliwkowy. Po krystalizacji staje się złocistożółty. W smaku można wyczuć nuty ostre, a nawet gorzkie. Jest pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów lipy drobnolistnej na terenie całej Polski. Miód lipowy jest powszechnie uważany za jeden z najbardziej wartościowych. W jego składzie znajdziemy wiele makroelementów i mikroelementów, jak: magnez, chlor, witaminy z grupy B, czy potas oraz przeciwutleniacze.

Przeziębienia i infekcje

Najczęściej sięgamy po niego w czasie przeziębienia i grypy. I słusznie, miód ten skutecznie pomaga, gdy w czasie choroby pojawia się gorączka oraz problemy z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną.

Miód lipowy ma działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • wykrztuśne,
  • napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • moczopędne,
  • uspokajające i nasenne.

Działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco, kojąco. Dzięki sporej zawartości olejków eterycznych pomaga w leczeniu nosa i gardła. Specjaliści wskazują także na jego skuteczność w walce z gronkowcem. paciorkowcem, pałeczką zapalenia płuc i okrężnicy.

Problemy z układem krążenia

Miód lipowy zaleca się osobom mającym problemy z sercem i układem krążenia. Miód ten dodatkowo obniża ciśnienie krwi, ma działanie rozkurczające i uspokajające.

Dla chorych na cukrzycę

Miód lipowy mogą jeść osoby na diecie! Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny i jest jednym z mniej kalorycznych miodów polskich – 320 -330 kcal na 100 g miodu. Może być stosowany przez chorych na cukrzycę typu II, czyli niezależną od insuliny.

Problemy skórne

Miód lipowy ma szerokie zastosowanie także w kosmetologii i dermatologii. Jest składnikiem wielu kremów, maści, balsamów. Pozytywnie wpływa na stan skóry, redukuje podrażnienia, działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Zdarza się, że jest włączony w terapię trądzikową. Miód lipowy łagodzi bolące zmiany występujące na ustach i skutecznie zwalcza zajady.

Jak stosować miód lipowy?

Należy go rozpuścić w ciepłej wodzie, mleku lub ziołowym naparze z kwiatu lipy czy owocu maliny. Napitek możemy wzbogacić cytryną. 1 łyżka stołowa miodu lipowego na 1 szklankę ciepłego płynu, najlepiej na noc.

Ważne! Nigdy nie łączymy miodu z wrzącą lub bardzo gorącą wodą, ponieważ utraci większość cennych właściwości prozdrowotnych. Temperatura płynu nie powinna przekroczyć 40 stopni Celsjusza.

Kiedy do diety włączyć miód lipowy?

  • W okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić i uodpornić organizm.
  • W czasie infekcji bakteryjnych.
  • Podczas przeziębienia i grypy.
  • W przypadku schorzeń układu moczowego.
  • W razie problemów ze strony układu pokarmowego.
  • W profilaktyce chorób serca.

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 06:31