Miód lipowy ma zazwyczaj jasnożółtą barwę, zdarza się, że jest zielonkawy lub oliwkowy. Po krystalizacji staje się złocistożółty. W smaku można wyczuć nuty ostre, a nawet gorzkie. Jest pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów lipy drobnolistnej na terenie całej Polski. Miód lipowy jest powszechnie uważany za jeden z najbardziej wartościowych. W jego składzie znajdziemy wiele makroelementów i mikroelementów, jak: magnez, chlor, witaminy z grupy B, czy potas oraz przeciwutleniacze.
Przeziębienia i infekcje
Najczęściej sięgamy po niego w czasie przeziębienia i grypy. I słusznie, miód ten skutecznie pomaga, gdy w czasie choroby pojawia się gorączka oraz problemy z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną.
Miód lipowy ma działanie:
- przeciwbakteryjne,
- wykrztuśne,
- napotne,
- przeciwgorączkowe,
- moczopędne,
- uspokajające i nasenne.
Działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco, kojąco. Dzięki sporej zawartości olejków eterycznych pomaga w leczeniu nosa i gardła. Specjaliści wskazują także na jego skuteczność w walce z gronkowcem. paciorkowcem, pałeczką zapalenia płuc i okrężnicy.
Problemy z układem krążenia
Miód lipowy zaleca się osobom mającym problemy z sercem i układem krążenia. Miód ten dodatkowo obniża ciśnienie krwi, ma działanie rozkurczające i uspokajające.
Dla chorych na cukrzycę
Miód lipowy mogą jeść osoby na diecie! Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny i jest jednym z mniej kalorycznych miodów polskich – 320 -330 kcal na 100 g miodu. Może być stosowany przez chorych na cukrzycę typu II, czyli niezależną od insuliny.
Problemy skórne
Miód lipowy ma szerokie zastosowanie także w kosmetologii i dermatologii. Jest składnikiem wielu kremów, maści, balsamów. Pozytywnie wpływa na stan skóry, redukuje podrażnienia, działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Zdarza się, że jest włączony w terapię trądzikową. Miód lipowy łagodzi bolące zmiany występujące na ustach i skutecznie zwalcza zajady.
Jak stosować miód lipowy?
Należy go rozpuścić w ciepłej wodzie, mleku lub ziołowym naparze z kwiatu lipy czy owocu maliny. Napitek możemy wzbogacić cytryną. 1 łyżka stołowa miodu lipowego na 1 szklankę ciepłego płynu, najlepiej na noc.
Ważne! Nigdy nie łączymy miodu z wrzącą lub bardzo gorącą wodą, ponieważ utraci większość cennych właściwości prozdrowotnych. Temperatura płynu nie powinna przekroczyć 40 stopni Celsjusza.
Kiedy do diety włączyć miód lipowy?
- W okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić i uodpornić organizm.
- W czasie infekcji bakteryjnych.
- Podczas przeziębienia i grypy.
- W przypadku schorzeń układu moczowego.
- W razie problemów ze strony układu pokarmowego.
- W profilaktyce chorób serca.
Angelika Drygas
fot. envato elements