StoryEditorZioła w domu

Zdrowie w buteleczce: jak zrobić syrop z tymianku? Na co pomaga?

03.08.2023., 14:00h
Tymianek, powszechnie stosowany w naszej kuchni, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Początkowo nie był stosowany ze względu na swój aromat oraz wyrazisty smak, lecz na właściwości prozdrowotne. W Rzymie stosowano go w leczniczych kąpielach, a w Grecji doceniano jego działanie moczopędne. Co jeszcze kryje w sobie tymianek?

Właściwości tymianku

Tymianek jest najbardziej ceniony za swoje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Pomaga przy problemach z układem pokarmowym, takimi jak niestrawność, biegunka czy zaparcie. Dobrze wpływa szczególnie na jelita, żołądek oraz wątrobę. Idąc za przykładem Greków, można wykorzystać go również w problemach z układem moczowym. Pomaga w zwalczaniu stanu zapalnego w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Swoje zastosowanie znalazł także przy problemach z trądzikiem.

Tymianek dobry w czasie infekcji

Szczególnie cenny może być w okresie przeziębień. Po upałach nastąpiła gwałtowna zmiana pogody, przez którą jesteśmy bardziej narażeni na zachorowanie. Tymianek łagodzi infekcje gardła, migdałków i jamy ustnej, wzmacnia nasz organizm. W formie syropu nawilża wysuszoną śluzówkę gardła. Ma działanie rozkurczowe i wykrztuśne, co pomaga w zwalczaniu uporczywego kaszlu.

Tymianek – co zawiera?

Wszystkie te dobroczynne właściwości zapewniają znajdujące się w nim składniki aktywne, m.in. olejki eteryczne (w tym tymol), garbniki, minerały, witaminy z grupy B, witaminie C, flawonoidy. W naszej apteczce może przybrać różne kształty – przyrządzamy z niego syropy, napary, kremy, maści oraz robimy z niego okłady.

Jak uprawiać tymianek?

Tymianek pospolity, bo to właśnie o nim mowa, to roślina stosunkowo łatwa w uprawie, zarówno w ogrodzie, jak i w domu. Wymaganiami nie różni się od innych ziół, jednak jego pochodzenie wpływa na brak odporności na mróz. Musimy zapewnić mu stanowisko ciepłe i słoneczne, osłonione od wiatru. Jeśli będziemy zostawiać go na zimę w ogrodzie, należy zadbać o okrycie, np. z liści, słomy lub stroiszu. Jeśli będziemy go uprawiać w doniczkach, schowajmy go do chłodnego pomieszczenia (ok. 10-15 stopni Celsjusza) i nie podlewajmy go często, żeby mógł wejść w stan spoczynku.

Uprawa tymianku – jak sadzić?

Osiąga on wysokość ok. 30 cm. Nasiona wysiewamy w kwietniu, na głębokość ok. 1 cm. W ogrodzie możemy wysiewać go bezpośrednio do gruntu, skrzynek czy donic. Roślina zacznie kiełkować nim upłyną dwa tygodnie. Możemy również kupić sadzonki tymianku – ich wysokość to 6-10 cm, podczas sadzenia w gruncie należy pamiętać o rozstawie 30 x 40 cm. Gleba powinna mieć odczyn obojętny (6,5 pH), być żyzna i lekka, bogata w wapń.

Tymianek w domu – jak pielęgnować?

Najważniejszymi zabiegami pielęgnacyjnymi przy tymianku są regularne odchwaszczanie oraz podlewanie. Ziemia powinna być mokra (zwracajmy na to szczególną uwagę w okresie upałów), ale uważajmy, żeby nie przelać rośliny. Z tego powodu czasem warto podlewać ją mniej, ale częściej. Zachowajmy ostrożność z nawożeniem rośliny – gdy przesadzimy, roślina może utracić swój aromat. Jest to roślina, którą warto uprawiać z wielu względów. Poza właściwościami leczniczymi warto zwrócić uwagę na jej walory estetyczne. Ponadto kwiaty tymianku nie tylko cieszą oko, ale są miododajne i lubiane przez pszczoły.

image
Lawendowe szaleństwo

Syrop z lawendy dobry na wszystko! Poznaj przepis!

Suszenie tymianku

Na cele zielarskie zbieramy tymianek w czerwcu i sierpniu, bez zdrewniałych części (ok. 10 cm nad gruntem), a następnie zasuszamy. Zadbajmy o przewiewne, ocienione, suche miejsce, w takim też go później przechowujmy w szczelnym zamknięciu. Możemy rozłożyć go na cienkim arkuszu pergaminu lub związać w pęczki i powiesić.

image

Przepis na syrop z tymianku

FOTO: Envato Elements

Przepis na syrop z tymianku

Sam tymianek ma dużo właściwości leczniczych, jednak dzięki skomponowaniu syropu z innymi składnikami możemy czerpać jeszcze więcej korzyści. Dobrze jest przyrządzić go samemu, ponieważ mamy pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajduje.

Składniki:

  • mała cebula,
  • szklanka wody,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka suszonej szałwii,
  • 5 łyżek miodu (lipowy, spadziowy lub wielokwiatowy).

Przygotowanie:

Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli. Do małego rondla wlewamy wodę, wsypujemy zioła i chwilę gotujemy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę. Składniki mieszamy, utrzymując mały ogień. Woda nie może wrzeć. Naszą mieszankę pozostawiamy na małym ogniu przez ok. 30 min, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Na końcu ją ostudzamy (ok. 20 min po odstawieniu). Syrop cedzimy, np. przez jałową gazę. Zioła wyciskamy, żeby wydobyć z nich jak najwięcej składników. Na samym końcu dodajemy miód i mieszamy go z syropem do całkowitego rozpuszczenia. Syrop trzymamy w szczelnych, szklanych naczyniach, np. w słoiczkach lub buteleczkach. Później przechowujemy go w lodówce.

Dzienna dawka syropu z tymianku

Dzieci powinny spożywać 3-4 łyżek syropu, dorośli – 3-5, zależnie od potrzeby. W okresie jesienno-zimowym warto stosować go jeszcze zanim dopadnie nas przeziębienie. Dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego należy spożywać 1 łyżkę dziennie. Przypomnijmy, że w pewnych dawkach taki syrop jest lekarstwem, lecz w nadmiarze, jak każdy lek, może być trucizną. Na spożywanie i dawkowanie syropu powinny uważać osoby planujące ciążę, będące w ciąży oraz karmiące piersią.

Przepis: portal.abczdrowie.pl

oprac. Teresa Karwacka

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 07:55