Co to jest socca?
Socca to danie, którego nazwa brzmi egzotycznie, jednak wygląd zachęca do skosztowania. To pochodzący z południa Francji placek, który piecze się na mące z ciecierzycy. Jest popularny także we Włoszech, gdzie spotkamy go pod nazwą farinata. Soccę piecze się tradycyjnie w piecu. Można ją jeść samodzielnie lub podać z dodatkami, na przykład pesto, serem czy warzywami.
Przeczytaj także: Przepis na Dzień Jabłka 2024: bezglutenowe gofry z jabłkami w karmelu
Przepis na foccę z cukinią
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 mała cukinia
- 1 jabłko
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta pieprzu
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę z ciecierzycy, tymianek i sól, dodaj wodę oraz oliwę. Połącz wszystkie składniki i odstaw na godzinę. W tym czasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plastry. Piekarnik lub patelnię rozgrzej do około 200 stopni Celsjusza, naczynie do pieczenia natłuść odrobiną oliwy i przełóż ciasto tak, by powstał cienki placek. Smaż lub piecz tak długo, aż placek będzie rumiany i chrupki. Wyjmij go i udekoruj startą cukinią, plastrami jabłka oraz posiekanymi świeżymi ziołami, opcjonalnie dodaj pokruszony ser typu feta czy gorgonzola. Oprósz pieprzem. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do sałatki.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements