StoryEditorDieta bezglutenowa

Socca – bezglutenowy placek w wydaniu jesiennym

Nawet jeżeli nie wiesz, czym jest socca, gdy jej spróbujesz, zakochasz się bez pamięci! Choć dedykowana jest osobom na diecie bezglutenowej, warto choć raz przygotować ją dla siebie. Proponujemy wersję jesienną: soccę w towarzystwie cukinii i jabłka!

Co to jest socca? 

Socca to danie, którego nazwa brzmi egzotycznie, jednak wygląd zachęca do skosztowania. To pochodzący z południa Francji placek, który piecze się na mące z ciecierzycy. Jest popularny także we Włoszech, gdzie spotkamy go pod nazwą farinata. Soccę piecze się tradycyjnie w piecu. Można ją jeść samodzielnie lub podać z dodatkami, na przykład pesto, serem czy warzywami. 

Przeczytaj także: Przepis na Dzień Jabłka 2024: bezglutenowe gofry z jabłkami w karmelu

Przepis na foccę z cukinią 

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 jabłko 
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 
  • szczypta pieprzu 
  • świeże zioła do dekoracji 

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę z ciecierzycy, tymianek i sól, dodaj wodę oraz oliwę. Połącz wszystkie składniki i odstaw na godzinę. W tym czasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plastry. Piekarnik lub patelnię rozgrzej do około 200 stopni Celsjusza, naczynie do pieczenia natłuść odrobiną oliwy i przełóż ciasto tak, by powstał cienki placek. Smaż lub piecz tak długo, aż placek będzie rumiany i chrupki. Wyjmij go i udekoruj startą cukinią, plastrami jabłka oraz posiekanymi świeżymi ziołami, opcjonalnie dodaj pokruszony ser typu feta czy gorgonzola. Oprósz pieprzem. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do sałatki.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 16:28