StoryEditorDomowe gofry

Przepis na Dzień Jabłka 2024: bezglutenowe gofry z jabłkami w karmelu

Gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, przyjemnie spędza się czas w domu, najlepiej ze smaczną przekąską. Dziś mamy propozycję, która ucieszy łasuchów na diecie bezglutenowej: gofry z mąki gryczanej z dodatkiem karmelizowanych jabłek! Jak je zrobić?

Spis treści:

Kiedy przypada Dzień Jabłka? 

Anglicy mawiają: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Czy potrzeba większej zachęty, by jak najczęściej spożywać te pyszne owoce? Jeżeli tak, mamy kolejną: 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. Tego dnia celebrujemy najpopularniejszy owoc świata, a najlepiej zrobić to, przygotowując smaczną przekąskę z jabłkiem w roli głównej! Rok temu proponowaliśmy jabłka w cieście. Tym razem skłaniamy się ku bezglutenowym gofrom! 

Gdzie się świętuje Dzień Jabłka? 

Dzień Jabłka to święto, o którym z pewnością nie zapomną przedszkolaki czy uczniowie szkół, zwłaszcza ci młodsi. To bowiem okazja do rozmowy o ważnej roli owoców i warzyw w zdrowej diecie! Warto jednak wiedzieć, że nie tylko maluchy celebrują Dzień Jabłka. Co roku w Warce (pow. grójecki, woj. mazowieckie) odbywają się ogólnopolskie obchody tego przyjemnego święta! W tym roku piknik rodzinny “Światowy Dzień Jabłka” zaplanowano na 29 września. 

Przeczytaj także: Przepis na domową przyprawę pumpkin spice do kawy dyniowej

Przepis na Dzień Jabłka: gryczane gofry z jabłkami 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 4 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżki cukru brązowego 

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodaj zwykły cukier i 1 łyżeczkę cynamonu. Połącz suche składniki. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem lub mikserem. Wlej mleko, dodaj 2 łyżki roztopionego masła oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i połącz je, by powstała jednolita masa. W razie potrzeby dodaj nieco mąki lub mleka, by skorygować konsystencję. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj tłuszczem i piecz gofry według instrukcji, aż się zazłocą. 

Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub grubą kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj jabłka, brązowy cukier, resztę cynamonu i soli. Smaż na średnim ogniu około 5-10 minut, aż jabłka zmiękną i skarmelizują się. W razie potrzeby dopraw cynamonem lub gałką muszkatołową. 

Podawaj gofry z porcją karmelizowanych jabłek. Możesz także dodać nieco cukru pudru, syropu klonowego lub bitej śmietany z dodatkiem przypraw korzennych.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 20:43