Spis treści:
- Kiedy przypada Dzień Jabłka?
- Gdzie się świętuje Dzień Jabłka?
- Przepis na Dzień Jabłka: gryczane gofry z jabłkami
Kiedy przypada Dzień Jabłka?
Anglicy mawiają: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Czy potrzeba większej zachęty, by jak najczęściej spożywać te pyszne owoce? Jeżeli tak, mamy kolejną: 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. Tego dnia celebrujemy najpopularniejszy owoc świata, a najlepiej zrobić to, przygotowując smaczną przekąskę z jabłkiem w roli głównej! Rok temu proponowaliśmy jabłka w cieście. Tym razem skłaniamy się ku bezglutenowym gofrom!
Gdzie się świętuje Dzień Jabłka?
Dzień Jabłka to święto, o którym z pewnością nie zapomną przedszkolaki czy uczniowie szkół, zwłaszcza ci młodsi. To bowiem okazja do rozmowy o ważnej roli owoców i warzyw w zdrowej diecie! Warto jednak wiedzieć, że nie tylko maluchy celebrują Dzień Jabłka. Co roku w Warce (pow. grójecki, woj. mazowieckie) odbywają się ogólnopolskie obchody tego przyjemnego święta! W tym roku piknik rodzinny “Światowy Dzień Jabłka” zaplanowano na 29 września.
Przeczytaj także: Przepis na domową przyprawę pumpkin spice do kawy dyniowej
Przepis na Dzień Jabłka: gryczane gofry z jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodaj zwykły cukier i 1 łyżeczkę cynamonu. Połącz suche składniki. Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem lub mikserem. Wlej mleko, dodaj 2 łyżki roztopionego masła oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i połącz je, by powstała jednolita masa. W razie potrzeby dodaj nieco mąki lub mleka, by skorygować konsystencję. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj tłuszczem i piecz gofry według instrukcji, aż się zazłocą.
Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub grubą kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj jabłka, brązowy cukier, resztę cynamonu i soli. Smaż na średnim ogniu około 5-10 minut, aż jabłka zmiękną i skarmelizują się. W razie potrzeby dopraw cynamonem lub gałką muszkatołową.
Podawaj gofry z porcją karmelizowanych jabłek. Możesz także dodać nieco cukru pudru, syropu klonowego lub bitej śmietany z dodatkiem przypraw korzennych.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements