Jakie są zalety ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie to rozwiązanie dla leniwych, zabieganych i tych, którzy nie mają ochoty stać w kuchni. Często w lodówce lub zamrażarce można trafić na pojedynczą rolkę gotowego ciasta, zachomikowaną na czarną godzinę. Ten półprodukt ma liczne zalety: pasuje do dań słodkich oraz słonych, można zawinąć w nie niemal wszystko. Zrobimy z niego ciasta, ciasteczka, tarty, zapiekanki i przekąski. Z kolei wśród wad wymienić należy wysoką kaloryczność - ciasto francuskie ma wysoką zawartość masła, a co za tym idzie - węglowodanów i cholesterolu. Z tego powodu zrezygnować z niego powinny osoby, które mają problemy z wątrobą, trzustką, drogami żółciowymi lub chorują na miażdżycę.
Przeczytaj także: Z tym przepisem na placki pokochasz wątróbkę! Jak je podać?
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z jajkiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g tartego sera cheddar
- 50 g pomidorków
- 50 g boczku wędzonego w plastrach
- 25 g pieczarek
- 6 jajek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie potnij nożem lub nożykiem do pizzy tak, by powstało 6 kwadratów. Na każdym z nich zrób niewielkie wgłębienie, używając np. szklanki. Wyłóż zagłębienia folią aluminiową i obciąż suchą fasolą czy ryżem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i usuń folię wraz z obciążeniem. W zagłębienia wsyp starty ser, ułóż plastry boczku i ostrożnie wbij jajko. Na każdym kwadracie ułóż pokrojone na ćwiartki pomidorki oraz plasterki pieczarek. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 12-15 minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements